Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás korlátozása

Az ÉSZAK-PESTI CENTRUMKÓRHÁZ - HONVÉDKÓRHÁZ területén 2023. november 11.-től további intézkedésig látogatási korlátozás került elrendelésre.

Részletek

Betegoktató előadások a szív-koszorúér betegséggel élőknek

Szerző: honvédkórház | Fotó: a szerző felvételei |  2023. augusztus 15., kedd 9:16

Az ÉPC-HK Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézetében a három hét rehabilitáción részt vevő betegeknek, heti turnusokban, hétköznap délutánonként egészségmegőrző előadásokat tartanak.

Az előadásokat a rehabilitációs team tagjai: főorvos, főgyógyszerész, gyógytornász, dietetikus, szociális munkatárs és pszichológus tartják.

Az Intézet számára fontos, hogy a páciensek - az egészségügyi kezelések mellett - megfelelő tájékoztatást kapjanak a kialakult szív-érrendszeri betegségükről, így az oktatáson szó esik:

  • a betegség-okokról, kialakulásukról, tünetekről, kockázati és védő tényezőkről,
  • az orvosi kezelési lehetőségekről (sebészi beavatkozások és gyógyszerek),
  • a rizikófaktorokról (testmozgás, táplálkozás, dohányzás, stressz),
  • végül a kockázatcsökkentő viselkedés megvalósításáról esik szó, vagyis a kezelésben részt vett betegek milyen változásokat tudnának elképzelni a mindennapi életükben?

Az oldott hangulatú csoportos forma egyben sorstársi támogatást is jelent számukra, mivel azonos betegségben szenvedők vesznek rajta részt.

Az előadások alkalmával lehetőségük nyílik arra is, hogy szívbetegségükkel kapcsolatos kérdéseiket feltegyék, megosszák egymással érzéseiket, támogatást kaphatnak a csoport többi tagjától, illetve tanulhatnak egymás tapasztalataiból is.

A team tagjainak fő célja: a betegekkel kölcsönös kapcsolatba lépve, motiválják őket az egészséges életmódra, oldják az esetleges szorongást és segítsék a gyógyulást.

BKRI_motázs_1200
ESZA