Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszaadott életévek. Fókuszban a kardiovaszkuláris medicina

Szerző: honvédkórház | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2023. május 31., szerda 13:36

A kardiovaszkuláris medicina témáját feldolgozó tudományos konferenciát tartottak az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórházban május 31 - június 1-je között.

20230531-épc-3_1200

A rendezvényt megnyitó beszédében Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár örömét fejezte ki, hogy a szervezőknek egy olyan fontos témában sikerült megszervezniük a konferenciát, amely a magyar társadalmat érintő betegségek között a vezető halálokok közé tartozik.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar európai uniós elnökség időszaka alatt, több nemzettel karöltve terveznek kidolgozni egy egységes európai stratégiát, mely a kardiológiai megbetegedések megelőzését szolgálja.

20230531-épc-6_1200

Dr. Sabjanics István ny. r. dandártábornok PhD a Belügyminisztérium tudománystratégiai vezető koordinátora megnyitójában hangsúlyozta, a tudományos konferenciák a tudományágak közötti átjárhatóságot biztosítják. A kardiovaszkuláris medicina területén szerzett tapasztalatok megosztása azért időszerű, mert az orvostudomány fejlődése, a társadalmi jólét megszilárdulása, a dohányzás visszaszorítása, a kardiológiai betegek sürgősségi ellátásának fejlődése okán, átlagosan 6 évvel hosszabbodott meg az átlagéletkor a betegségben szenvedők körében.

20230531-épc-9_1200

Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház főigazgatója köszönetét fejezte ki a szervezők, az előadók és a résztvevők irányába, hiszen az intézmény az év eleji fenntartóváltás után első ízben rendezhet tudományos fórumot. A kórház, mint az ország egyik legnagyobb ellátó intézménye továbbra is törekszik a magas szakmai színvonal megtartására, a tudomány képviseletére. Feladatai között ugyanúgy megmarad a civil lakosság ellátása, mint a katona-egészségügyi háttérkórházi támogatás.

20230531-épc_1200

Prof. Dr. Becker Dávid PhD Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, igazgatóhelyettese, egyetemi tanár szintén a téma aktualitását és a konferencia jelentőségét emelte ki, hiszen a szakemberek tapasztalatmegosztása a napi munkát támogatja.

A konferencia témakörének alapját határozta meg, hogy az elmúlt emberöltőnyi időszakban honfitársaink várható élettartama közel hat évvel hosszabbodott meg. E változás mögött a nem fertőző, úgynevezett nonkommunikábilis betegségek halálozásának javulása állt. Noha ez a javulás csak részben tekinthető orvosi eredménynek, a társadalom jóllétének javulása, az edukációs eredmények, a fizikai mozgás, a táplálkozás átrendeződése, a dohányzás visszaszorítása mellett az orvoslás fejlődése mégis meghatározó eleme ennek a változásnak. A sürgősségi kardiovaszkuláris medicina, az azonnali intervenciós szívinfarktus-ellátás, a műtéti technikák sora, hatékonyabb gyógyszeres kezelések megjelenése, a szívelégtelenség kezelésében elért eredmények, a szívtranszplantáció előretörése, a vaszkuláris medicina eredményei egyaránt alapjait képezik ennek a javulásnak csakúgy, mint a klinikai onkológia eredményei.

A tudományos-szakmai konferencia során ezekből a fejlődési pontokból ragadtak ki néhány fontos elemet az előadók.

20230531-épc-19_1200

Olyan újdonságokról hallhattak előadást, mint a vezeték nélküli törpepacemaker, a perkután, illetve a modern, „minimal art” műtéti technikák a szívbillentyűk és az aorta betegségeiben.

A közelmúltban átvészelt pandémia közvetlenül veszélyeztette az évtizedes munkával elért eredményeket. A várható élettartam két év alatt mintegy két évet csökkent. A keringési betegségek elleni küzdelmet ezért kettőzött erővel, összefogással kell sikerre vinniük a szakembereknek.

20230531-épc-22_1200

A rendezvény a Belügyi Tudományos Tanács és a Rendőrség, és a Semmelweis Egyetem társszervezésben született. A konferencia szakmai támogatói a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház voltak.

20230531-épc-10_1200
ESZA