Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járóbeteg Szakrendelő Intézet bemutató

MH EK Honvédkórház - Járóbeteg Szakrendelő Intézet 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44. I. sz. telephely

Vezetők

Dr. Pusztai Ágnes Margit Ph.D.

Dr. Pusztai Ágnes Margit Ph.D.

honvédelmi alkalmazott
igazgató
Járóbeteg Szakrendelő Intézet
06-1-465-1800/71-324
Kasza Ivánné

Kasza Ivánné

őrnagy
vezető asszisztens
Járóbeteg Szakrendelő Intézet
06-1-465-1800/71-337

I. A Honvédkórház szerves része az önálló Szakrendelő Intézet. Itt a korábbi szolgáltatók ellátottjai, a jogszabály és szerződés alapján jogosultak, a hozzátartozói jogon igényjogosultak, és mindazok, akik a kórházban területi ellátásra jogosultak, kaphatnak ellátást (A területi ellátási kötelezettség szerinti igényjogosultak köre az NEAK honlapján megtekinthető. Ettől eltérés méltányosságból, vagy aláírt „Befogadó nyilatkozat” birtokában lehetséges).

II. A Papp Károly utcai – 2007 július 1-n átadott – 4 szintes épület korszerű, a XXI. századi igényeknek megfelelő környezetben biztosít helyet 27 szakma legtapasztaltabb képviselőinek, akik kényelmes, tágas, klimatizált rendelőkben végzik szakorvosi gyógyító-, megelőző, diagnosztikus, gondozó és konzíliáriusi feladataikat. Itt történnek az egyszeri vagy kúraszerű beavatkozások, és más szakrendelőkbe vagy fekvőbeteg gyógyintézetekbe való beutalások, a kötelező és speciális szűrőprogramok elvégzése.

III. A fogorvosi rendelők, elsősorban a Magyar Honvédség személyi állományának (hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos katona, honvédségi köztisztviselő, közalkalmazott) aktív, nyugállományú igényjogosultjait és közeli hozzátartozóit, valamint a védett személyeket látják el. Az ORFK, BRFK dolgozóinak fogászati ellátását elsősorban a „Teve utcai központ egészségügyi szolgálata”, (1139 Budapest, Teve utca 4–6.), másodsorban a Honvédkórház I. számú telephely Fogászati rendelése, a MÁV dolgozók fogászati alapellátását, a II. számú telephelyen (1062. Budapest, Podmaniczky u. 109–111. – korábban MÁV kórház) működő Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft.végzi. A szájsebészeti ellátás a MH Honvédkórház, Szájsebészeti Részleg irányítása alá tartozik. Az ellátás feltételeit, díjtételeit, a díjtáblázat tartalmazza.

IV. A különféle szakmák mellett, alapellátó (háziorvosi, foglalkozás-egészségügyi) tevékenység is zajlik a Rendelőintézetben. A háziorvosi ellátás önállóan tevékenykedik, a foglalkozás egészségügyi ellátást végző rendelők szervezetileg a Védelem Egészségügyhöz tartoznak. Kiemelt feladatot látnak el a Szakrendelő Intézetben működő, de a kórházi osztályokhoz tartozó szakambulanciák. A különböző szakterületeken belül működő szakambulanciák, a szakrendelőkhöz hasonló tevékenység mellett, a szakterülethez tartozó – egyes kiemelt – betegségek felderítését, szükség esetén az osztályos felvételt megelőző vizsgálatok elvégzését, a kórházi osztályról történő kibocsátást, követően a betegek gondozását is végzik.

V. A Szakrendelő Intézetben a szolgáltatások minőségét magas színvonalú informatikai adatkezelés, a belső minőségügyi rendszer és a folyamatos ellenőrzés biztosítja, annak érdekében, hogy a betegellátás szervezetten és ellenőrizhetően történjen. A betegek számítógépes előjegyzés segítségével kapnak időpontot, mely biztosítja a kulturált, minimális várakozási idővel járó szakorvosi tevékenységet. A betegelőjegyzés, az előjegyzett időpont módosítása, lemondása elsősorban a Felvételi részleg segítségével személyesen és telefonon keresztül lehetséges, de a zárójelen belül „kibontható” szakterületek esetében, valamint egyes diagnosztikai vizsgálatokra az előjegyzés, közvetlenül a szakrendelők, illetve az adott diagnosztikai vizsgálóhely felhívása útján lehetséges. Amennyiben az orvosi beosztás valamilyen okból módosul, a szakrendelés a beteget telefonon kiértesíti, és másik időpontot egyeztet a beteggel. Ezért különösen fontos, hogy a beteg a személyi adataiban és a telefonos elérhetőségében bekövetkező változást a Felvételi részlegben frissítse.

A ruhatár október 15 és április 15 között tart nyitva, rendelési időben.

A laboratórium a Rendelőintézetben („K” épület, I. emelet) – határozatlan ideig – 07.30 – 14.30 óra között fogadja a laborvizsgálati beutalóval ellátott betegeket. 15.00 – 19.00 óra között a Diabetológia szakrendelés („K” épület, II. emelet 030 ajtó) csak a „sürgős” jelzéssel ellátott beutalóval rendelkező betegeket fogadja.

Orvosi beutaló nélkül is igénybe vehető szakorvosi rendelők:
 
– bőrgyógyászat
– nőgyógyászat
– urológia
– pszichiátria és addiktológia
– fül -, orr, – gégészet
– szemészet
– általános sebészet
– baleseti sebészet
– onkológia

A beutaló köteles szakrendelésekre az orvosi beutaló, a kiállítástól számított 90 napon belül használható fel, kivéve, ha az előjegyzési idő ennél hosszabb.

(Telefonkönyv 1. – Szakrendelő ad közvetlenül előjegyzési időpontot – mappa).

A szakrendelők, szakambulanciák, diagnosztikai vizsgálóhelyek telefonszámai, a telefonkönyv menüpont alatt is megtalálhatóak.

Kérjük kedves Betegeinket – saját és betegtársaik érdekében -, hogy az időközben feleslegessé váló, vagy nem aktuális időpontjukat időben mondják le. Ezzel elősegítik, hogy a szakrendelésekre az előjegyzési idő indokolatlanul ne növekedjen.

VI. A Szakrendelő Intézet reggel 6.30-kor nyitja kapuit. A szakorvosi ellátás 7.30-kor kezdődik és este 20.00. óráig (7.30–13.30. és 14.00. –20.00.), kétműszakos munkarendben folyik. Amennyiben a betegellátás ettől eltér, a betegeket időben kifüggesztett tájékoztató táblákon, és a honlapon tájékoztatjuk.

A Felvételi részleg teljes nyitva tartása alatt személyesen és a telefon menüpontjai segítségével lehet információhoz jutni és a betegellátással kapcsolatos ügyeket intézni.

Sajnos csúcsidőben (a délelőtti és a kora délutáni órákban) előfordulhat, hogy a korlátozott számú telefonvonalak és a telefonos ügyintézést végző kollégáink túlterheltsége miatt, az intézet nehezen érhető el. Ezért kérjük betegeinket, hogy sikertelenség esetén a telefonos ügyintézést igyekezzenek a késő délutáni órákban lebonyolítani. Abban az esetben, ha olyan szakrendelés, vagy szakambulancia szolgáltatásait szeretnék igénybe venni, melyek saját maguk intézik a betegek előjegyzését, kérjük, kövessék a telefon automata menüpontjainak utasításait, és közvetlenül hívják a megfelelő melléket.

VII. A Járóbeteg Szakrendelő Intézetben 89 fő, magasan képzett, több éves tapasztalattal rendelkező szakorvos végzi a betegellátást. Többen rendelkeznek tudományos fokozattal, akik szakmájuk kiemelkedő képviselői. Minden rendelőben speciálisan képzett szakasszisztensek, asszisztensek segítik az orvosok munkáját. A Felvételi részlegben mód van kerekesszék kölcsönzésére is. A „K” épület magasföldszintjén „Baba-mama szobát” alakítottunk ki. A szakrendelést végző szakorvos, és asszisztense az informatikai rendszer segítségével az előjegyzés és bejelentkezés alapján megadott sorrendben, behívókóddal, hangjelzéssel szólítja az ellátásra jelentkezőket, ettől azonban munkatársaink szakmai okból – sürgősség, 4–5-ös triage-ba sorolt beteg, kiemelt vagy VIP beteg esetén – természetesen eltérhetnek. A szakrendelőkben az ellátással kapcsolatos egészségügyi adatokat az informatikai rendszerben rögzítik, a betegnek erről írásos összefoglalót (ambuláns lapot) készítenek, indokolt esetben előjegyzést adnak a következő vizitre. Az ambuláns lapon a visszarendelés időpontja mellett a behívó kód is megjelenik. Kérjük Betegeinket, hogy visszarendelés esetén a korábbi ambuláns lapjaikat hozzák magukkal. Visszarendelés napján, a bejárati szinten lehetőség van az elektronikus oszlopokon a TAJ szám beírásával, vagy az ambuláns lap felső részén megjelenített vonalkód beolvasásával, a behívó kód kinyomtatására. Személyi adataikban történt változás esetén kérjük, hogy adategyeztetés miatt keressék fel a Felvételi Részleg munkatársait. 2018-ban lehetőségünk volt a Betegirányító rendszer fejlesztésére, melynek során a kor színvonalának megfelelő elektronikus és hagyományos rendszer került bevezetésre. Ennek fejlesztését a későbbiekben is tervezzük. A bejáratnál – a középső lépcső mellett jobbra -, elektronikus információs oszlop áll betegeink rendelkezésére, mely amellett, hogy megkönnyíti a tájékozódást a statikus és elektronikus kijelzőkön kívül, még hasznos egészségügyi tájékoztató programmal is rendelkezik. Ha a beteg személyesen szeretne információhoz jutni, a Felvételi részleg felkeresése mellett még a bejárattól balra is lehetősége van az „információs ablakban” dolgozó munkatársunknál tudakolódni.

VIII. A Járóbeteg Szakrendelő Intézetben az alábbi szakorvosi és speciális rendelések vehetők igénybe:

Baleseti sebészet, Belgyógyászat, Bőrgyógyászat, Diabetológia, Endokrinológia, EKG-kardiológia, Fogászati alapellátás, Foglalkozás – egészségügy (csak külön szerződéssel vehető igénybe), Fül-orr-gégészet, Gasztroenterológia, Gyógytorna, Ideggyógyászat, Kézsebészet, Nőgyógyászat, Ortopédia, Országos Haemophilia Központ, Országos Porfíria Központ, Prekoncepcionális és terhes diabetológia, Pszichiátria, Reumatológa-Fizioterápia, Sebészet, Szájsebészet szakambulancia (MH Honvédkórház, Szájsebészeti Részleg irányítása alá tartozik), Szemészet, Tüdőgyógyászat, Tüdőgondozó, Urológia, Plasztikai Sebészet Szakambulancia (MH Honvédkórház, Plasztikai Sebészeti Osztály irányítása alá tartozik), Égési Szakambulancia (MH Honvédkórház, Plasztikai Sebészeti Osztály irányítása alá tartozik), Szív, -ér, és -mellkassebészet Szakambulancia (MH Honvédkórház, Szív, – ér, és -mellkassebészet Osztály irányítása alá tartozik).

Csaknem minden szakma rendelkezik kórházi osztályos háttérrel, mely a betegek teljes körű ellátását garantálja.

ESZA