Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

120 éves a Honvédkórház

2019. március 7., csütörtök 7:38

A Honvédkórház méltán az ország egyik legfontosabb, s legkiemeltebb szerepben lévő intézménye – mondta Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára március 6-án, szerdán, az MH Egészségügyi Központ – Honvédkórház fennállásának 120. évfordulója alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen, a fővárosban.

1609151795

Az államtitkár elmondta, az elmúlt 120 évben is a szakmaiság és a magas színvonalú munka jellemezte az intézményt, illetve annak munkavállalóit, akiket köszönet illet ezért. Amint a kórház történetének kezdetén, úgy ma is szükség van mind a polgári, mind pedig a katonai egészségügy területén a szolgáltatás fejlődésére, aminek a kormányzati elismerése az Egészséges Budapest Program, s ennek az előkészítésében, illetve végig vitelében a Honvédkórháznak is szerepe van. Az intézményről azt mondta: különleges helyzetben van a magyar egészségügyben, hiszen az egyetlen olyan szervezet, amely a katonai és a civil betegellátást integráltan biztosítja. Az észak-magyarországi régió mintegy 1,5 millió lakosát látja el, de bizonyos szakmák esetében – mint például a helyreállító plasztikai sebészetnél – 4,5 millió az ellátotti körbe tartozók száma.

A kórházban meglévő szaktudásra támaszkodik a Magyar Honvédség védelemegészségügyi rendszere is, a központ egyedül öleli fel az összes katonaegészségügyi képességet, s látja el a teljes hadseregre kiterjedő vonatkozó feladatokat. Kiemelt szerep jut a missziók egészségügyi támogatásának, s jelenleg is tízen teljesítenek szolgálatot valamelyik válságövezetben. Ugyanakkor az intézmény a szövetségi rendszeren belül is pótolhatatlan, s képes bármilyen katasztrófahelyzetet kezelni – mutatott rá az államtitkár.

1609151795

„Természetesen nemcsak a katonai szerepvállalás ügye szolgáltat példákat a kiemelkedő eredményekre: a civil betegellátás terén is van okuk büszkének lenni az intézményre és a dolgozókra. Önök nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy a kórháznak több mint 1200 fekvőbeteg ágyán gyógyulhassanak az emberek, illetve a járóbeteg ellátásban évente mintegy egymillió ember ellátása történik meg, s azt gondolom ez önmagáért beszél. Országosan egyedülállóként a kardiológiai ellátás teljes spektrumát biztosítja az intézmény; egy egységben működik a szív-, ér- és mellkasi sebészet, országos szinten a legnagyobbak közé tartozik a baleseti sebészeti osztály, amihez kapcsolódva mozgásszervi rehabilitációs osztály is működik” – fogalmazott az államtitkár.

1609151795

Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka ünnepi beszédében elmondta, az intézmény egy fővárosi katonakórházból mára az ország egyik vezető egészségügyi centrumává nőtte ki magát. Az elmúlt 120 évben az intézmény feladatköre folyamatosan bővült, így a mindenkori munkatársaknak számtalan új kiívással kellett megküzdenie, ugyanakkor kijelenthető, hogy a Honvédkórház derekasan helytállt. Az elődök örökségének talán legfontosabb eleme – fogalmazott a parancsnok – a felhalmozott tudás és tapasztalat, ami hozzájárult a kórház folyamatos fejlődéséhez. Ez csak úgy valósulhatott meg, hogy a hagyományos gyógyítás mellett teret nyert a tudományos tevékenység, a rendszeres szakmai konzultáció és a széles körű együttműködés. „Ezt az örökséget kell gondoznunk, ápolnunk a jelen és a jövő generációinak, és ne felejtsük el, hogy ez az örökség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Honvédkórház neve ma a köztudatban összekapcsolódik a minőséggel és a társadalmi bizalommal” – hangsúlyozta.

Kun Szabó István vezérőrnagy kitért arra is, az elmúlt 120 év eredményeire jó példa, hogy a bizalommal egyenes arányban nőtt a felelősség is: az egykori Honvéd Helyőrségi Kórház mára több mint 1,2 millió polgár ellátásáért felel, miközben folyamatosan és kiemelkedő minőségben biztosítják a hazai és a szövetségesi katonai feladatok ellátását. „Ez hatalmas kihívás, hatalmas felelősség, méltó az elődök örökségéhez” – fűzte hozzá.

1609151795
Az intézmény az egész esztendőn át tartó programsorozattal ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. Ezek között lesznek konferenciák, tudományos napok és szakmai rendezvények. Az ünnepi állománygyűlésen a 120 éves intézmény történetét Svéd László nyugállományú orvos altábornagy mutatta be, míg a 130 éves Honvédorvos folyóiratról Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok beszélt. Az ünnepi állománygyűlésen jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelemi ügyekért felelős államtitkára is.

Mint az előadáson elhangzott, a Honvédkórház megalapítását az Osztrák- Magyar Monarchia haderejének XIX. száza.végi fejlesztése tette szükségszerűvé. A „Garnisonhospital No. 16. ” két évig tartó építkezést követően 1899. június 30-án nyitotta meg kapuit. Az 1898. november 18-án megnyitott 1. számú honvéd helyőrségi kórházzal együtt Budapest legjelentősebb egészségügyi intézménye volt, amely a katonai egészségügy bázisát is képezte egyben. 2013. február 1-től az intézmény a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nevet viseli, s a központ egyik szervezeti egysége maga a Honvédkórház.

1609151795

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Nyulas Szabolcs

Fotó: Dévényi Veronika

ESZA