Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hírek

6675051f498c5505285041

M1 Haderő: ROLE-2-től az Acélkockákig

Mentőakció Boszniában, életmentés elképzelhetetlen nyomás alatt, valamint lőállás felszámolása Acélkocka módra – többek közt ezeket mutatja be az M1 csatorna „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának június 11-ei adása.

DSC09500

Ünnep a Stefánia Palotában: Tisztelet az egészségügyi hősöknek

2024. június 27-én a budapesti Stefánia Palota adott otthont a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ csapatünnepének, melyet a Magyar Egészségügy napja alkalmából tartottak. Az esemény nem csupán az egészségügyi szakemberek előtti tisztelgésre szolgált, hanem lehetőséget adott arra is, hogy a múlt katonaegészségügyégnek nehézségeit és eredményeit ismerjék meg a résztvevők.

v20240620_ROLE2_konferencia_HVKF_SG_006 (1)

„A mellettem álló bajtársam tud segíteni nekem”

A Magyar Honvédség célja, hogy olyan haderőt teremtsen meg, amely képes hazáját megvédeni. Ennek a célnak a megvalósításához a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ jól képzett katonaorvosi és ápoló állománnyal járul hozzá. Az ennek érdekében létrehozott munkacsoport jelentős lépést képvisel a civil-katonai együttműködés terén.

Képernyőfotó 2024-06-13 - 9.47.55

A Honvédorvos legújabb száma – elemzések, kiértékelések

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ és a Magyar Katonai-Katasztrófaorvostani Társaság közös kiadványa, a Honvédorvos legújabb száma már online is elérhető, megújult külsővel.

2024_05_lurdy_surgesz_konferencia_NG (7)

Sürgészek – központban a katona-egészségügy

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) idei Országos Sürgősségi Konferenciájának egyik kiemelt témája volt a katona-egészségügy, melyet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ állománya mutatott be civil kollégáiknak május 31-én.

IMG_5582-preview

Civil-katonai együttműködés

Május 21-én, a civil-katonai együttműködés jegyében Dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke, Dr. Zsíros Éva alezredes, védelemegészségügyi parancsnokhelyettese és Dr. Tóth Zoltán ezredes, az Egészségügyi Tervezési Főnökség főnöke szakmai látogatást tett a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban. A találkozó célja a kölcsönös tapasztalat megosztás mellett a jövőbeni szakmai együttműködés részleteinek megbeszélése volt.

20240507_SE_Patologia_ASSET_Plus_sebeszeti_kepzes_SG_012

Prosperáló civil-katonai együttműködés

Praktizáló civil és katonaorvosok, valamint műtéti szakasszisztensek nemzetközi csoportja vett részt az „Advanced Surgical Skills for Exposure in Trauma – Plus” (ASSET Plus) elnevezésű, harctéri tapasztalatokon alapuló sebészeti képzésen Budapesten, amelyet a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetében rendeztek meg május 7-én és 8-án.

663b908a8477a839443263

„Az életmentés kiemelten fontos”

„Pusztán fegyverrel nem lehet háborút nyerni. Kiemelten fontos a sebek ellátása és az életmentés is. Ezen a téren zajlik most önök között fontos munka” – köszöntötte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Vigorous Warrior 2024 résztvevőit május 8-án, Bakonykútiban. A NATO legnagyobb katona-egészségügyi gyakorlatán 33 ország több mint 1500 képviselője vesz részt, hogy közös megoldásokat és gördülékeny szakmai kommunikációt alakítsanak ki egymással.

20240507_VW-eü.gyak_PAKO_jpg07

Egészségügyi ellátás gyorsan, pontosan, mozgásban

„A katona vagy harcol, vagy felkészül. Mi most a felkészülés fázisában vagyunk. Reméljük, nem kell használni, de feltétlen elsajátítandó az itt felgyülemlő tudás” – mondta Tóth Máté őrnagy a bakonykúti gyakorlótéren tartott többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlat, a Vigorous Warrior május 7-i gyakorlónapján.

20240505_NATO_eu_gyak_Bakonykuti_SG_078

Többnemzeti életmentés

Német elmaszkírozott sebesültekért száll fel a román mentőhelikopter. Fertőzés gyanúja áll fenn, így még nem landol az átalakított Black Hawk, mikor a brit dekontamináló század munkaállomása már áll – megfeszített munkával körülbelül tíz perc alatt húzták fel a sátraikat. Az ellenőrzés után belga mentőautóval szállítják a sérülteket az amerikai Role-2 sátorba. Ez a Vigorous Warrior 2024, a NATO egyetlen katona-egészségügyi gyakorlata.

ESZA