Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédkórház orvosainak bravúros műtéte a sziámi ikerpár szétválasztásában

2018. augusztus 22., szerda 13:36

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház két orvosa egyedülálló műtétet végzett a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása során, 2018. augusztus 18-án.

A Honvédkórház két világhírű orvosa, Dr. Csókay András idegsebész és Dr. Hudák István érsebész – dr. Pataki Gergely plasztikai sebésszel közösen, valamint a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány koordinálásával – sikeresen elvégezte a fejüknél összenőtt ikerpár szétválasztó műtétsorozatának második állomását.
1609151658
„Az ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást” – vázolta fel Csókay doktor az eset nehézségét.
„A Honvédkórházban barátom és munkatársam, Hudák doktor az érpályán belüli sebészet egyik legjobb szakembere a világon” – hangsúlyozta Csókay András, hozzátéve: kollégáján kívül nem tudja más megtenni jelenleg a világon, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba és megtörténjen a szétválasztás. A napokban végrehajtott katéteres beavatkozás ezért számít nagy mérföldkőnek. ”

Februárban kilencórás műtéttel sikerült lezárni Rabia és Rukiya agykérgi közös óriás vénáját. Az elemzések és 3D-modellezés során pontosan feltérképezték az ikrek agyát. Így kiderült, hogy lehetőség van még egy érelzárásra, ami megkönnyíti a végleges koponyaszétválasztást. Ez veszélyesebb, mert bár kisebb, és kevesebb vér áramlik át rajta, de nehezebben elérhető helyen van: az agytörzsi és a mélyagyi vénás rendszert gyűjti össze.
1609151658
„Ezt egy ötórás műtét során zártuk le – részletezte a professzor. – Fantasztikus tudású kollégám, dr. Hudák István a combvénán keresztül egy általa kifejlesztet egyedi technikával jutott el a gyermekek újabb közös agyi vénáiba. A katéterével olyan vénákba tud befordulni, ahova senki sem képes a világon. Ennek köszönhető, hogy talán nem esünk bele az 50 százalékos halálozási arányba. ”

Örömmel számolhatunk be róla, hogy a sziámi ikrek már felébredtek a műtétüket követően és jól vannak.

A 30–35 órásra tervezett műtétsorozat télen folytatódik: ekkor építi be dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a speciális szövettágítót a fejbőr alá, amely megnyújtja a bőrt, hogy legyen mivel befedni a koponyát a tényleges szétválasztás után.

ESZA