Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás korlátozása

Az ÉSZAK-PESTI CENTRUMKÓRHÁZ - HONVÉDKÓRHÁZ területén 2023. november 11.-től további intézkedésig látogatási korlátozás került elrendelésre.

Részletek

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ csatlakozott az Első 1000 Nap Programhoz

2015. november 17., kedd 15:49

Hazánkban évente 8000 újszülött, azaz tízből egy kisbaba koraszülöttként lát napvilágot. Esetükben életmentő lehet a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás, de a megfelelő táplálás minden gyermek számára kulcsfontosságú. Amellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban szenvednek tüdőgyulladásban és egyéb fertőző betegségekben, a fogantatástól számított első ezer nap táplálási szokásai számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak. A hosszú távú prevenció a korszerű koraszülött-ellátásban is fontos célt jelent, ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő táplálás – hívják fel a figyelmet az Első 1000 Nap Program és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának szakemberei a koraszülöttek világnapján.

1609151053

A kognitív területek (például a gondolkodás, a nyelvi képesség vagy az emlékezet) életünk első 1000 napjában fejlődnek legintenzívebben, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer, valamint ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma is, amely meghatározza a felnőttkori elhízásra való hajlamot. Ez, a fejlődés szempontjából kritikus időszak egy érett újszülött számára kevésbé megterhelő, hiszen 280 napot méhen belül tölthet. A koraszülötteknek (azaz a 37. terhességi hétnél korábban világra jött csecsemőknek) azonban ennél néha 80–100 nappal is kevesebb jut, ezért az ő esetükben kiemelt jelentőséggel bír a méhen kívüli táplálás.

„Az 5 év alatti gyermekek körében világszinten a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak. A túlélési esélyeik javításában, a koraszülött betegségekkel szemben az anyatej az egyik legfontosabb prevenciós fegyverünk. Az anyatej minden más tápláléknál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében, és képes alkalmazkodni az igényeihez. Koraszülés esetén például magasabb a fehérje- és a zsírtartalma, és több ellenanyagot is tartalmaz, ami segít megvédeni a fertőző betegségektől. A modern koraszülött-ellátó központokban – így a Honvédkórházban is – a csecsemőkori betegségek leküzdése mellett a későbbi betegségek megelőzése is fontos célkitűzés, amiben az anyatejes táplálásnak kiemelt szerepe van. ” – hangsúlyozza Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője.

Az intézményben Szoptatási- és Csecsemőtáplálási Ambulancia segíti az anyák szoptatási nehézségeinek megoldását, az egészséges és beteg újszülöttek anyatejes táplálásának támogatását.

A szoptatás a koraszülöttek és érett újszülöttek esetében is hosszú távú előnyökkel jár. Kisebb arányban fordul elő például a felnőttkori elhízás és a cukorbetegség, az anyatejet kapott koraszülöttek esetében pedig alacsonyabb az allergiás megbetegedések előfordulási aránya, és jobbak a kognitív fejlődési mutatók is – 8 éves korra 8,3 ponttal magasabb intelligencia-hányadosuk, mint nem szoptatott társaiké. Ennek ellenére a statisztikák elszomorítóak: a koraszülött csecsemőkre vonatkozó nemzetközi adatok szerint csupán az édesanyák fele képes fenntartani az anyatejes táplálást a kórházból való hazatérésig (aminek a leggyakoribb oka az anyát érő stressz), de az egészséges újszülötteknek is mindössze 34%-a kap kizárólag anyatejet az első hat hónap során. Pedig a fogantatástól számított első ezer nap táplálási szokásai az örökölt géneknél is nagyobb hatással vannak olyan felnőttkori népbetegségek kialakulására, mint például a diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy az elhízás.

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által életre hívott Első 1000 Nap Program célja, hogy rendszeres szakmai képzéssel és széleskörű társadalmi felvilágosítással járuljon hozzá a fejlődés szempontjából kritikus időszak ideális táplálkozási szokásainak kialakításához, és ezzel a gyermekek hosszú távú egészségének biztosításához. A programhoz a koraszülöttek világnapja alkalmából a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja is csatlakozott, amelynek szülészet-nőgyógyászati osztálya és PIC részlege élen jár a magyar koraszülött babák korszerű és családbarát szemléletű ellátásában, valamint az anyatejes táplálás fontosságának hangsúlyozásában.

Az MH Egészségügyi Központ csatlakozását a programhoz 2015. november 17-én, ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentették be a Podmaniczky utcai telephelyen.

1609151053

A sajtótájékoztatót és szakmai programot követően az MH EK Szülészeti és Nőgyógyászati és PIC osztálya csatlakozott az “Első 1000 Nap” programhoz. Az erről szóló dokumentumot Dr. Demeter János osztályvezető főorvos és Dr. Takács István a Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke írta alá. Az “Első 1000 Nap” program arra hívja fel a társadalom figyelmét, hogy a fogantatástól a kisgyermek második születésnapjáig tartó időszakban a megfelelő táplálkozásnak és a környezeti hatásoknak milyen fontos szerepük van az egészséges életévek megalapozásában.
A rendezvényen részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest human főpolgármester-helyettese és Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka is.
Az esemény tiszteletére volt koraszülött babáink szülei jótékonysági uzsonnát szerveztek a 2-es telephely aulájában. A befolyó összeget a PIC működését támogató alapítvány számlájára utalták.
Az egész napos rendezvénysorozat zárásaként a Szülészeti osztály Perinatális Intenzív Centrumából (PIC) sugározta adását két óra terjedelemben a Kossuth Rádió “Közelről” című műsora. Az adásban megszólaltak az osztály orvosai, nővérei, meghívott szakértők, szülők és korábbi koraszülött gyermekek is.
A nap méltó záróakkordjaként a Széchenyi Lánchíd este lilába öltözött, ami világszerte a koraszülöttek szimpátiaszíne.

1609151054
ESZA