Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ABV védelem: folyamatos készenlét Platinum Mask 2023 (Platinum 2023)

Szerző: Szilágyi Kristóf főhadnagy |  2023. június 15., csütörtök 10:03

A szcenárió szerint egy elhagyatott katonai bunkerben radiológiai támadást készítettek elő az ellenséges erők. A magyar mintavevő csoport - két német tűzszerész katonával kiegészítve - felderítette a bunkert, majd közösen megkezdték a radiológiai fenyegetés felszámolását.

A Platinum Mask 2023 elnevezésű nemzetközi ABV (atom-biológiai-vegyi) védelmi gyakorlaton vettek részt a közelmúltban az MH Egészségügyi Központ és az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred katonái. A gyakorlat első fázisa a Bundeswehr 1. ABV védelmi ezred Strausberg-i laktanyájában zajlott. A NATO Reagáló Erők (NATO Response Forces - továbbiakban NRF) ABV védelmi zászlóalj (Combat Joint Chemical Biological Radiological and Nuclear Defense Task Force - továbbiakban CJ-CBRND-TF) Laboratórium századába felajánlott Mobil Biológiai Laboratórium és SIBCRA (Sampling and Identification of Biological Chemical and Radiological Agents) mintavevő csoport sikeresen teljesítette a rájuk kitűzött feladatokat. A hazai felajánlás mindkét részeleme más-más országok szakembereivel együttműködve hajtott végre ABV védelmi szakmai feladatokat.

A gyakorlat során a résztvevők nemzetközi környezetben gyakorolhatták saját eljárásrendjeiket, továbbá egy alkalommal a magyar SIBCRA csoportnak lehetősége nyílt a német tűzszerész alegységgel közös feladatot is végrehajtani. A szcenárió szerint egy elhagyatott katonai bunkerben radiológiai támadást készítettek elő az ellenséges erők. A csapatmunka az eljárásrendek összeegyeztetésével kezdődött, amely mindig izgalmas egy kooperáció során. A magyar csoport kiegészítve két német katonával felderítette a bunkert, majd közösen megkezdték a radiológiai fenyegetés felszámolását. Az ehhez hasonló események a való életben is előfordulhatnak, ezért fontos, hogy a tűzszerészek és a mintavevő csoport katonái minél többet gyakoroljanak közösen.

Bild 13

A Platinum Mask 2023 második szakaszában egy századszintű átcsoportosítási gyakorlatra került sor, a részvevő nemzetek mintegy 60 technikai eszközének több mint 250 katonájának részvételével az Oberlausitz-i gyakorlótérre. Ez a helyszín adott otthont az idén 20. évfordulóját ünneplő NRF ABV védelmi zászlóalj meghívott vendégeinek fogadására dedikált napnak. Az eseményen részt vettek a nemzetek és a NATO magas beosztású képviselői is.

Az NRF ABV védelmi zászlóalj megbízott parancsnoka Michael Lutz ezredes záró beszédében kiemelte, hogy a gyakorlat fő üzenete a nemzetek közötti együttműködés és a készenlét folyamatos fenntartása volt. Kihangsúlyozta, hogy a CJ-CBRND-TF Laboratórium század képessége egyedi a NATO-ban és elengedhetetlen.

ESZA