Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bármikor, bárhová” - Új egészségügyi képességet tesztelt a haderő

Szerző: Csák Gergely | Fotó: Kertész László |  2022. október 28., péntek 8:08

Egy hetes gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) mintegy 120 fős kontingense az intézmény Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézetében, ahol először tesztelték az új beszerzésű ROLE 2 képesség eszközeit és gyakorolta be az állomány a használatát szimulált harctéri körülmények között. A gyakorlat utolsó napján az élethűen megjelenített harci helyzetet és a sebesültek ellátását dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka is megtekintette.

„Bármikor, bárhova” – ez lehet a jelmondata a Magyar Honvédség új képességének, amit most próbáltak ki először Budapesten. Míg a ROLE-1 az elsődleges ellátó szintet jelenti (osztályozás, szakosított elsősegélynyújtás, újraélesztés, állapot stabilizálás és kiürítés), addig a ROLE-2 esetében magasabb szintű ellátást kaphatnak a harctéren helytálló katonák: többek között magasabb szintű újraélesztés; illetve élet-, végtag- és funkciómentő sebészet áll a rendelkezésükre.

A héten az MH EK katona-egészségügyi személyzetének egy része, illetve a csapategészségügyi tagozat szakállománya együtt gyakorolták, milyen, ha sebesült katonák érkeznek a felállított, ROLE-2 szintű tábori kórházba. A valósághű szimuláció szerint egy támogató helikoptert ért támadás és emiatt több súlyos sebesült igényel sürgős ellátást. A gyakorlatot a Magyar Honvédség parancsnoka mellett a Rheinmetall cég képviselői is megtekintették – a német cég gyártotta és szállította le az egészségügyi felszerelést a honvédségnek.

04

„Az ukrajnai háború is megmutatta, hogy létszükséglet a megfelelő harctéri egészségügyi ellátás” – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: őt a katonák teljesítménye és a technikai háttér meggyőzte arról, hogy az egészségügyi állomány képes a katonákról gondoskodni, harctéri körülmények között is.

„Pontosan tudom, hogy ez mekkora erőfeszítést igényel mindenkitől, hiszen lenne munkája mindenkinek, mégis itt vannak ezen a tábori héten, kint alszanak a terepen, mint a többi katona és felkészülnek a lehető legrosszabbra” – értékelte az állomány teljesítményét a parancsnok.

Az altábornagy megígérte, hogy folytatják a ROLE-2-es szint fejlesztését is, mert, mint fogalmazott, amit ma lát, az „jó kiindulópont”.

A gyakorlatot vezető dr. Vekszler Péter orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ Stratégiai szervek, Kiképzési és Oktatási Főnökség főnöke szerint történelmi gyakorlatot hajtott végre az egészségügyi kontingens, hiszen a ROLE-2 szintet még sosem próbálták ki szimulált körülmények között. Elmondta azt is, hogy jövőre továbbfejlesztik a ROLE-2-t; újabb technikai eszközöket szerez be a honvédség és két újabb, többnapos gyakorlaton fognak részt venni a katonák.

ESZA