Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatmunka a műtőben

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2021. június 2., szerda 15:14

Ritka, több orvosi szakterület részvételét igénylő hasi aneurizma műtétet végeztek el a Honvédkórház orvosai 2021. május 13-án az MH Egészségügyi Központ székhelyén.

Beszámoló a műtőből

Mindenki izgatott, érezni, hogy a jelenlévők nem mindennapi beavatkozásra készülnek, hiszen a műtéten az aneszteziológia, az érsebészet, és a szívsebészet kiválóságai is részt vesznek. A műtétet dr. Darabos Gábor érsebész végzi. Olyan hasi aneurizma műtétet hajtanak végre dr. Székely László szívsebész segítségével, amely során a beteg teljes hasi aortáját egy protézisre cserélik és az ahhoz kapcsolódó szerveket azzal kötik újból össze. A műtétre azért van szükség, mert a beteg hasi aortája kitágult és a beavatkozás nélkül ez bármikor életveszélyes állapotot eredményezhetne.

Az aneszteziológusok készítik elő a beteget, hogy a műtét során minden életfunkciója megfelelően működjön és a beteg biztonsága mellett dolgozhassanak a sebészek. Ez nem kevesebb, mint két és fél órát vesz igénybe. Dr. Erőss Attila aneszteziológus elmagyarázza, hogy a beteg stabil állapotát a műtét során ún. dupla keringtetéssel biztosítják, ami azt jelenti, hogy míg a felsőtest keringését továbbra is a szív végzi, addig az alsótestben ugyanezt egy különleges orvosi eszköz, a szívmotor teszi. Ezt az eszközt Csóriné Dénes Mónika és Csegöldi Béla kardiotechnikusok kezelik, akik az ország 40 hasonló végzettségű szakemberéhez hasonlóan nagy elhivatottsággal végzik ezt a felelősségteljes feladatot.

5

Dr. Darabos Gábor érsebész és Dr. Székely László szívsebész a műtői csapat teljes támogatása mellett kezdenek a beavatkozás több órás sebészeti részébe. Mindenki pontosan tudja a dolgát, az orvosok, a műtősnők, a kardiotechnikusok, a műtőssegédek, mindannyian teljes odafigyeléssel vannak jelen. A műtéten néhány szerencsés rezidens is bent lehet, hiszen a Honvédkórház nagy hangsúlyt fektet a fiatalok képzésére is.

A műtét a terveknek megfelelően sikerült, a betegnek azóta már a rehabilitációja zajlik, és a beavatkozásnak köszönhetően esélyt kapott egy hosszabb, teljesebb életre.

Címkék
ESZA