Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Desmoid tumor eltávolítása

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. május 26., csütörtök 9:25

A desmoid tumorok a kötőszövetből kiinduló igen ritka daganat fajta. Magyarországon évente 30-40 új eset kerül felfedezésre.

Ezen daganat típus vér vagy nyirok útján nem ad áttétet. Kiindulási helyén terjed és összenyomja a környező szerveket.
31 éves nőbetegünknek 3 éve igazoltuk desmoid tumorát. Akkor a daganat eltávolítása több szerv és ér sérüléssel is járhatott volna, ezért mintavétel mellett döntöttünk. Az onkotaemünk target terápiát javasolt. Az elváltozás mérete minimálisan csökkent a kezelés hatására, majd stagnált. Ezért döntöttünk ismételt feltárás mellett.
Betegünknél a daganat a bal láb artériáját venáját, a kismedencei szervek bal fő artériáját vénàját, a bal oldali vesevezetéket szorította le. Állandó alsóvégtagi fájdalommal élt. A bal oldali vese megőrzése miatt vizelet deviáciot végeztünk korábban.
Ezt a beavatkozást csak komplex magas szintű csapatmunkával tudtuk elvégezni. Felkészültünk az alsó végtagi érpár pótlására, a vesevezeték újbóli húgyhólyagba ültetésére, a vastagbél egy részének resecálására illetve annak egyesítésére. A műtétet ezert végezte egyidejűleg Prof. Dr. Lestár Béla sebészeti osztályvezető, Dr. Darabos Gábor érsebész osztályvezető főorvos és Dr. Sebestyén László urológus adjunktus.
A műtét során sikerült maradéktalanul eltávolítani a daganatot úgy, hogy az alsó végtagi ereket sikerült sérülésmentesen megkímélni. A vastagbél egy részét eltávolítottuk. A vesevezeték olyan hosszan daganatosan érintett volt, hogy vese eltávolításra kényszerültünk.
Címkék
ESZA