Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dynamometriás erőmérő készülékkel bővült az Egészségfejlesztési Osztály eszközparkja

2016. április 8., péntek 9:29

Dr. Bretz Károly, a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszék Honoris Causa Professzora 2016. április 4-én Dyna 16 univerzális sporterőmérő készüléket adott át a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Egészségfejlesztési Osztály (a továbbiakban: MH EK EFO) részére, melyet a jövőben a Honvéd Testalkati Programban résztvevő honvédek kézszorító erejének mérésére fog használni a programért felelős szakember állomány.

1609151113
A nemzetközi és hazai sportkutatások szerint a kézszorító ereje szoros összefüggést mutat a teljes test izomerejével, így azon keresztül az edzések hatékonyságára is következtetni lehet. A tudományos mérési eredményekkel alátámasztott Dyna 16 műszert, mely a sporttudomány területén már régóta használt eszköz, az MH EK EFO szakemberei elsőként próbálhatták ki, melynek szakszerű használatát Prof. Dr. Bretz Károly a készülék és szoftver bemutatással egybekötött oktatás keretén belül adott át. A mérési protokoll betanítása mellett, a mérésekből szerzett adatok sokrétű felhasználási lehetőségeit is ismertette, mely később még, akár a fizikai alkalmasság-vizsgálatok során is használható lesz. A készülék egyedül álló a Magyar Honvédségben.

A biomechanikai vizsgálatok során alkalmazott erőmérő többek között a kéz maximális szorítóerejének két csatornán keresztül történő mérésére alkalmas, melyen keresztül már az egy idejű jobb és bal kézszorító erejének vizsgálata is végrehajtható. A vizsgálat mérési tartománya 20–1500 Newton. A szoftver segítségével a maximális erő mellett az erődiagram megjelenítése és a regisztrálás lehetősége is biztosított.

ESZA