Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ebola szimulációs gyakorlat Angolában

2017. december 22., péntek 11:50

Megfigyelőként vettek részt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság munkatársai a PAMBALA 2017 címen megrendezett katona-egészségügyi és kiemelten járványügyi gyakorlaton Angolában, december 11-15. között. 

Az afrikai Angolában december 4–15. között megtartott PAMBALA 2017 elnevezésű katona-egészségügyi gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevő nemzetek (az Amerikából érkező Ohio-i Nemzeti Gárda, valamint a Szerb és az Angolai Hadsereg) szakemberei megosszák egymással a gyakorlati tapasztalataikat, elmélyítsék szakmai tudásukat, erősítsék kapcsolataikat és növeljék védelmi képességeiket. A közös katona-egészségügyi gyakorlat vezetője Jose Belchior da Silva orvos dandártábornok, az Angolai Hadsereg egészségügyi főnöke volt.

1609151502

Mark E. Bartman vezérőrnagy, az Ohio-i Nemzeti Gárda parancsnokának meghívására a Magyar Honvédséget egy 4 tagú szakmai delegáció képviselte: Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, MH egészségügyi főnök, Dr. Janka Norbert orvos ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság egészségügyi főnök, Balázs-Nagy Ágnes százados, MH Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH EK) Mobil Biológiai Laboratórium, laboratórium vezető és Budán Zsuzsanna százados az MH EK Védelem-egészségügyi Stratégiai Tervező Osztály, közegészségügyi-járványügyi felügyelője. A magyar delegáció tagjai megfigyelőként vettek részt a gyakorlat II. és III. szakaszában december 11–15 között.

1609151502
A gyakorlat II. szakaszában a három résztvevő nemzet katona-egészségügyi szakemberei Angola, Bengo tartományában 2 helyszínen (Vale de Paraiso és Ceramica) tábori kórház felállításával nyújtottak ingyenes egészségügyi ellátást és szűrővizsgálatot a helyi lakosságnak. A 3 nap alatt összesen 3252 beteget láttak el az egészségügy különböző szakterületein, mint például gyermekgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, belgyógyászat, bőrgyógyászat, szemészet, fogászat, urológia, és diabetológia. Nagy hangsúlyt fektettek az Afrikában gyakran előforduló fertőző betegségek és kórokozók közülük is elsősorban a malária, Chikungunya-láz, Dengue-láz, HIV, Hepatitis B és Schistosomiasis vizsgálatára, szűrésére. A szűréseket egyszerre több helyszínen is végezték, egyszerű laboratóriumi módszerekkel (gyorstesztekkel és mikroszkópos vizsgálattal). A gyakorlatot Geraldo Sachipengo Nunda vezérezredes, az Angolai Hadsereg Vezérkar Főnöke is meglátogatta a helyi médiák bevonásával.
1609151502
A gyakorlat III. szakaszában, amely a VIP nap is volt egyben, egy járványügyi szituációt mutattak be. A három nemzet résztvevői egy ismeretlen fertőző betegség kitörését, egy járványhelyzet kialakulást, annak kezelését és felszámolását mutatták be a meghívott vendégeknek és megfigyelőknek. A gyakorlatot José Luís Caetano Higino de Sousa altábornagy, az Angolai Hadsereg Vezérkar Főnök helyettese nyitotta meg.
Ezen a napon beszédet mondott többek között a Szerb Hadsereg nevében Miroslav Brocic ezredes, valamint az Ohio-i Nemzeti Gárda nevében Thomas Sodemann ezredes, akik a gyakorlaton résztvevő két vendég nemzet parancsnokai voltak.
A komplex bemutatón az Angolai Hadsereg, a Légierő és a Haditengerészet mellett a helyi rendvédelmi és katasztrófavédelmi szolgálatok is részt vettek. A gyakorlat során bevetett felszerelések és technikák közül kiemelendő a fertőtlenítő eszközpark, az izolációs hordágy valamint a terepjáró mentőgépjármű, melyek megléte és megfelelő alkalmazása fontos szerepet tölthet be egy járvány felszámolásában.
1609151503
A gyakorlatban összesen 413 egészségügyi szakember vett részt (217 fő az Angolai Hadseregtől, 34 fő az Ohio National Guard-tól, 9 fő a Szerb Hadseregtől, 135 fő a Belügyminisztériumtól, 12 fő az Egészségügyi Minisztériumtól és 6 fő az Egészségügyi Minisztérium, Luanda Tartományi Egészségügyi Igazgatóságától).

Magyarországon kívül Elefántcsontpartról, Portugáliából, Malawiból és Dél-Afrikából is érkeztek megfigyelők.
1609151503
A gyakorlatban résztvevő nemzetek, így a magyar delegáció tagjai is találkozhattak az Afrikában előforduló trópusi betegségekkel, megismerhették a helyi közegészségügyi-járványügyi viszonyokat, legjelentősebb kockázati tényezőket. Jelentős tapasztalatra tettek szert egy járványügyi helyzet kezelésében, melyben a szerb, az amerikai és az angolai résztvevők együttműködése példaértékű volt. Mind a tábori kórházban, mind a szimulációs gyakorlat során egy fejlettebb laboratóriumi diagnosztika hiányzó képességként merült fel, mely nagyon fontos lenne Angolának, mind a járvány okozójának gyors azonosítása, mind a folyamatos szűrővizsgálatok elvégzésére a járványhelyzet ideje alatt. Jelenleg ugyanis a vérmintákat a környező országok laboratóriumaiba kell küldeni, amely hosszú időt vesz igénybe – így járvány esetén akadályozza a kórokozó gyors azonosítását és az óvintézkedések mielőbbi meghozatalát.  A magyar delegáció tagjai több ízben is találkoztak Maris Zsolt angolai magyar nagykövettel és Dr. Farkas Katalin konzul asszonnyal. Közreműködésükkel és segítségükkel az MH EK Mobil Biológiai Laboratórium egyedülálló képességeit kihasználva varhatóan lehetőség lesz egy angolai-magyar katona-egészségügyi szakmai kapcsolat kialakítására, mely mindkét fél számára jelentős előnyökkel járhat.A gyakorlat hivatalos amerikai kommunikációs munkatársa az Ohio-i Nemzeti Gárdától Wendy Kuhn főtörzsőrmester volt, az általa publikált cikkek és fotók az alábbi linkeken érhetőek el.https://www.dvidshub.net/news/258312/historic-pambala-2017-underway-ohio-works-with-state-partner-serbia-angola-during-trilateral-medical-exercisehttps://www.dvidshub.net/news/259454/historic-pambala-2017-draws-close-ohio-serbia-work-with-republic-angola-during-trilateral-medical-engagement Az alábbi linken a „PAMBALA 2017" gyakorlat hivatalos zárócikke és a gyakorlat hivatalos képei érhetőek el.https://www.dvidshub.net/news/261355/pambala-forges-new-friendships-provides-hope-futurehttps://www.flickr.com/photos/47645276@N07/sets/72157667374614839 Cikk és fotók: Balázs-Nagy Ágnes százados és Budán Zsuzsanna százados
ESZA