Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élő közvetítés speciális endoszkópos beavatkozásokról

2016. november 22., kedd 18:47

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) Endoszkópos Szekciója együtt szervezte rendes éves ülését a European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) szimpóziumával a Marriott Budapest Hotelben 2016. november 17-19-én. 

Az éves szekcióülésre „Sürgősség és endoszkópia“címmel csütörtökön, a „magyar nap” keretében, 350 fős részvétellel került sor, a társszakmák képviselőinek bevonásával. Az endoszkópia klasszikus területén, a vérzéseken túl, újszerűnek számító témákról, így az idegentest félrenyelésről, valamint a savas-lúgos marószerekkel történt mérgezésekről tartottak előadást a hazai vezető szaktekintélyek.

1609151198
A rendezvényen az MGT Endoszkópos Szekció elnökének választották Dr. Gyökeres Tibort, a konferencia társelnökét és főszervezőjét, a Magyar Honvédség Honvédkórház Gasztroenterológia részlegvezető főorvosát.

A pénteken és szombaton tartott, a kétnapos nemzetközi szakmai fórumon 450 fő vett részt a világ 32 országából. Budapesten köszönthettük Európa vezető endoszkópos szakembereit. Az MH Egészségügyi Központ vezetősége képviseletében a megnyitóbeszédet Dr. Lehoczky Péter Gábor, az MH EK Honvédkórház Gyógyító és Betegellátó Intézet igazgatója tartotta.
1609151198
A konferencia során lehetőség nyílt arra, hogy a hazai kollégák megismerhessék a szakterület legújabb eredményeit, tapasztalatot cserélhessenek Európában praktizáló kollégáikkal. A szimpózium fő témája a vastagbél endoszkópos vizsgálata volt, amelyek jelentősége elsősorban a vastagbél-rákszűrésben mutatkozik, s amelynek bevezetése
kormányhatározat alapján Magyarországon a 2018. évtől tervezett. Mivel ez a fajta szűrővizsgálat jelenleg még nincs országos szinten kiterjesztve, rendkívül hasznosnak bizonyultak a környező országok szakembereinek ilyen irányú, előnyöket-hátrányokat bemutató tapasztalatai, amelyek felhasználásával hazai bevezetés esetén a negatívumok könnyebben kiküszöbölhetőek lesznek.
1609151198
Különösen nagy érdeklődés mutatkozott a szombati élő közvetítésekre, amelyek során az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház vizsgálóiból, nemzetközi és hazai szakemberek által végzett hagyományos és hazánkban ritkán végzett endoszkópos beavatkozásokat, többek között egy Magyarországon jelenleg még nem végezhető beavatkozást vetítettek a konferencia előadótermébe.
1609151198
A nagy sikerre való tekintettel az európai társaság a 2018. áprilisában első ízben megrendezendő összeurópai, a szakma teljes spektrumát felölelő endoszkópos konferencia helyszínéül Budapestet jelölte ki.
ESZA