Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt

2018. november 8., csütörtök 7:12

Ez az emlékmű méltó ahhoz, hogy minden ma praktizáló orvost emlékeztessen: bennük van a betegek reménysége – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azon a kegyeleti koszorúzáson, amelyet november 5-én tartottak Budapesten, a Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál.

1609151708
Az Üllői úton található az az emlékmű, amelyet a háborúkban részt vevő, hősi halált halt katonaorvosok és -ápolók tiszteletére emeltek 1942-ben. A szobor eredetileg az első világháborús hősök emlékére készült, napjainkban azonban már az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a két világháború, illetve az 1956-os forradalom egészségügyi területen szolgálatot teljesítő halottaira emlékeznek előtte.A Nemzeti Fórum Egyesület, a Honvédelmi Minisztérium és Budapest-Józsefváros Önkormányzata által közösen tartott megemlékezésen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet. A tárcavezető kiemelte, hogy az egykori harctereken szolgálatot ellátó katonaorvosok tevékenysége messze túlmutatott szakmájuk gyakorlásán. Mint mondta, ők voltak azok, akik nem csak segítő jobbot nyújtottak, de megnyugvást is adtak a súlyosan sebesült vagy haldokló katonáknak. „Ez az emlékmű méltó ahhoz, hogy minden ma praktizáló orvost emlékeztessen: bennük van a betegek reménysége, ők hoznak áldozatot azért, amiért elődeik is áldozatot hoztak a háborúban, a forradalomban, a szabadságharcban" – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.
1609151708
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, egyben a szobrot évekkel ezelőtt felújító Nemzeti Fórum Egyesület elnöke beszédében a szobrot magyar történelmi mementónak nevezte, amely egyaránt emlékeztet 1848/49, a világégések és az 1956-os forradalom áldozataira. „A gyász alkalmából mi azokra emlékezünk, akik orvosok, betegszállítók, mentősök, ápolók voltak szabadságharcban, forradalomban, háborúban, és tartották a reményt azokban, akik a hazáért harcoltak. Orvoskatona hőseink értünk is feláldozták az életüket. Jövőnkre is ügyelünk, ha rájuk emlékezünk" – zárta beszédét Lezsák Sándor.Az eseményen, amelyen részt vett többek között Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is, katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés koszorúit a szobor talapzatán.
1609151708
Fotó: Rácz Tünde
Forrás: honvedelem.hu
ESZA