Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlatias tapasztalatcsere

2019. november 11., hétfő 10:26

Biológiai veszélyhelyzetek hathatós kezelését és elhárítását gyakorolták magyar és külföldi katonák Budapesten. A „AEP-66 BIO” elnevezésű nemzetközi biológiai mintavételező és laboratóriumi identifikáló tanfolyamon résztvevő nemzetek szakemberei egymástól tanulva képzik magukat.

1609152107

A biológiai helyzetek, incidensek megoldására sosincsenek olyan egyértelmű válaszok és járt utak, mint például a vegyi, vagy radiológiai szituációkra – tudtuk meg Nagy Ágnes őrnagytól. Az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium vezetője kérdésünkre elmondta: a mintavételező és laboratóriumi azonosító kurzus gondolatát az az érdekes megállapítás hívta életre, hogy a hazai szakemberek észrevették, minden nemzet kicsit másképpen áll hozzá a biológiai fenyegetéseket érintő feladatokhoz.

„Ezért azt gondoltuk, hogy érdemes lenne indítani egy olyan tanfolyamot, ahol megosztjuk a mi módszereinket, valamint közösen formáljuk a módszertanokat a többi nemzet szakembereivel és az ő tapasztalataikkal együtt. Így az egyedi megoldásokat összevetve tanulunk egymástól” – foglalta össze.

1609152107

Az immár harmadik alkalommal megrendezett – gyakorlattal összekötött – oktatáson összesen tizenöt nemzet fordult meg, ezúttal már nem csak európai országok, de Kanada is csatlakozott a tanfolyamhoz. Nagy Ágnes őrnagy kiemelte: itt már nem az alapok elsajátítása a feladat. A résztvevők közül sokan akár már harminc éves tapasztalattal bírnak a mikrobiológia szakterületén, de olyan katonák is vannak, akik az elmúlt években számos külföldi misszióban, köztük Szíriában is láttak el szakfeladatokat.

Mint fogalmazott: ezen a tanfolyamon már nem a mintatípusokon van a hangsúly, hanem a különböző valóságot imitáló szituációkon. Fel kell mérniük a helyzetet a rendelkezésre álló háttérinformációk alapján, meg kell találniuk a kellő mintákat és ki kell mutatniuk azokból a feltételezhető kórokozókat. „Három csoport dolgozik egymástól elkülönülve, de meg kell találniuk a kapcsolatot a három különböző – mégis összefüggő – helyszín között. Ez a munka már magasabb, törvényszéki szintű mintavételezés, azaz már bizonyítékokat is kell gyűjteniük” – részletezte.

1609152107

A tanfolyam az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriumának, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ Havaria Laboratóriumának, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának közös szervezésében jött létre. Nem véletlen az összetétel, hiszen ez a hármas egység alkotja azt az erőt, amely a különböző NATO-felajánlásokban a biológiai reagáló erőként szerepel. „E téren elég erősek vagyunk, a NATO szintjén is élen járó képességgel bírunk” – tette hozzá Nagy Ágnes őrnagy.

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Snoj Péter

Fotó: a szerző felvételei

ESZA