Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Innováció a katonai egészségügyben: új képességcsomagok fejlesztése

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2024. április 19., péntek 9:07

A Magyar Honvédség a nemzetközi szakmai igényeknek megfelelve bővítette laboratóriumi kapacitását, melyek a civil és a katonai egészségügyi vészhelyzetek kezelésére is alkalmasak.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Mobil Biológiai Laboratóriuma (MBL)  április második hetében tartotta meg szakmai felkészülésének második fázisát a Clean Care 2024 és a Vigorous Warrior 2024 többnemzeti, katona-egészségügyi gyakorlatokra. A gyakorlás - a megváltozott nemzetközi szakmai igényekhez igazodva – a Mobil Biológiai Labor alaprendeltetésén túl magában foglalta a laboratóriumi képességbővítés keretében létrehozott, önálló biológiai mintavevő csoport (SIBA TEAM), illetve a Megelőző Egészségügyi Csoport (Preventive Medicine Team; PMT) elméleti és gyakorlati képzését is.
Az MBL – SIBA TEAM – PMT létrehozásával kialakított, a NATO részére is felajánlott ABV BIO képességcsomag elemei hatékony támogatást nyújthatnak mind civil, mind katonai közegészségügyi-járványügyi események során. 
 
A felkészülés egyben jó lehetőséget teremtett a Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL), illetve az MBL munkatársai közötti, több évre visszatekintő, eredményes együttműködés elmélyítésére, a tudományterület jelenkori kihívásairól szóló szakmai diskurzusra, ezzel együtt a civil-katonai kapcsolatok megerősítésére.
ESZA