Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Itt minden másképp működik, mint egy civil kórházban”

Szerző: Sin Bettina | Fotó: ischler Zoltán |  2024. április 15., hétfő 10:58

Egészségügyi gyakorlat a Role-2 tábori kórházban

A Spatula gyakorlat-sorozat utolsó fázisában az egészségügyi állomány a Role-2 tábori kórház telepítését és a harci sérültek és betegek ellátását gyakorolja a Bakonyban.

661916b8ed12c471326775

Egy hónap múlva rendezik meg a Vigorous Warrior 2024 nemzetközi katona-egészégügyi NATO gyakorlatot, annak érdekében, hogy az Észak-atlanti Szövetség orvosai és ápolói az otthoni képzéseik után együtt gyakorolhassák a tábori katonai-egészségügyi ellátást. A sürgősségi és traumatológiai ellátás civil körülmények közt is gyors helyzetfelismerést, mély szaktudást és higgadtságot igényel, de a katonai körülmények, a Role-2 eltérő felszereltsége, esetenként a veszélyeztetettség extra nyomás alá helyezi az egészségügyi személyzetet. A tréningnek különböző lehetséges hadi szituációk is részei: rakéta támadás, tűz a kórházban, beszivárgó ellenség, vagy vegyi fegyver támadás.

„Ezen a tréningen a magyar és a holland állomány készül közösen a nemzetközi gyakorlatra, ahol már együtt fognak dolgozni. A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szervezésében megvalósuló kiképzési eseményre tavaly nyáron kezdtük a felkészülést és ez az utolsó lépés” – magyarázza dr. Löcher Zsuzsanna alezredes, az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Kiképzési Főnökség főnöke. „Magyarok és hollandok együtt fognak dolgozni, az ismeretlenekkel való kooperáció fontos része az alapvető elsajátítandó készségeknek. Ez a komplexum, ennyi orvos és ápoló jelenléte igazi kuriózum, itt nagyon sokat lehet tanulni. Ezek a napok csak arról szólnak, hogy mindenki megtanulja, mit kell a saját részlegén csinálni, de a közös gondolkodás és az improvizáció is fejlődik.”

661916b75d7f2474651586

A kórházban folyamatosan „zajlik az élet”, miközben az erős bakonyi szél cibálja a falakat. Kimaszkírozott betegek érkeznek, igazinak tűnő sérülésekkel. Betolnak egy gerincsérültet, akinek medence törése is van. A triázsban felmérik az állapotát, ezután a sokktalanítóba, majd a műtőbe kerül. Az ellátást egy döntnök felügyeli, akinek a szerepe egyrészt a megfigyelés, másrészt olyan információk „bejátszása” a beteg állapotában, ami a valóságban megtörténhet, de egy egészséges alájátszó nem tudja produkálni, mint például súlyos vérnyomásesés, újrainduló vérzés, vagy sokkos állapot. Nem sokkal később egy aknára lépett harci sérült érkezik, aki „elvesztette” két alsó végtagját. Kivérzett állapotban van, próbálják stabilizálni. Elsődleges ellátást kap, fájdalomcsillapítást, a főorvosi döntés alapján műtőbe tolják. Ha épp nem szabad a műtő, azt is meg kell oldani. És hirtelen tűzriadót jelentenek a rádióban…

A Spatula gyakorlat nagyon fontos eleme a tábori környezet megismerése: mit, hol találnak, milyenek a hordágyak, a monitorok és a röntgen. Előfordulhat, hogy a betegellátási protokoll sem egyezik meg a megszokott kórházi eljárással, például nincsen CT és más adatok alapján kell dönteni. A stabilizálás és az ellátás után minél hamarabb meg kell szervezni a kiürítést és a beteg Role-3 szintű kórházba juttatását. A háborús körülmények, az új szituáció emeli az adrenalinszintet.

661916ba89054607056460

Dr. Lojbl Csaba őrnagy Pécsről érkezett és önként jelentkezett a gyakorlatra. „Itt az intenzív részlegnek vagyok a vezetője. A súlyos, kritikus állapotú betegeknél folytatunk életfenntartó kezeléseket, rajtam kívül egy három fős szakápolói állomány van itt. A táborban az intenzív terápiának mindenféle kellékével rendelkezünk, például lélegeztetőgéppel, vérnyomásmérővel, monitorral, gyógyszerekkel. A felszereltség hiteles, de gyakorlat teszi a mestert: ha van eszközünk, de nem használjuk, nem derülnek ki az esetleges hiányosságok. Más körülményekhez adaptálódunk. Meg kell tapasztalnunk, hogy a készségeket, képességeket korlátozottabb körülmények között hogyan tudjuk alkalmazni. Orvosok, ápolók, mentősök közösen fejlődnek itt” – fogalmaz.

Közben a triázsba mellkasi sérültet tolnak be, akinek az ellátását dr. Várhelyi Levente irányítja. Ő az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Baleseti Sebészeti Osztályának a vezetője. „Jelenleg a betegellátást koordinálom klinikai parancsnoki szerepben. Nem idegen számomra a szituáció, már többször részt vettem hasonlón képzésen, és éles helyzetekben is dolgoztam Afganisztánban. Aki még sosem csinált hasonlót, annak kihívás ez a gyakorlat, minden másképp működik, mint egy civil kórházi környezetben” – erősíti meg ő is a gyakorlat résztvevőinek tapasztalatát. Odakint lövések zaja hallatszik. Újabb feladat teszi próbára a jelenlévőket, teherautóról kell leszedni egy súlyos sérültet... azaz a gyakorlat tovább folytatódik…

ESZA