Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izolációs kapszulák

2020. április 10., péntek 20:46

Gyors, biztonságos és izolált betegszállítást tesznek lehetővé azok az izolációs kapszulák, amelyek április 9-én érkeztek meg hazánkba.

1609152221

Ezek az új eszközök a Magyar Honvédség légi egészségügyi kiürítési képességét bővítik majd. Figyelemmel az új koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre, úgynevezett izolációs kapszulákkal bővül az Airbus A-319-es repülőgépek felszereltsége, amelyek kapcsán dr. Horváth Péter orvos ezredes, a Magyar Honvédség egészségügyi főnökének helyettese elmondta: „ezek a kapszulák a biztonságos betegszállításban nyújtanak nekünk hatalmas segítséget. Mindenki tudja, hogy a COVID-19-es járvány miatt erre nagy szükség lehet. ”

1609152221
Dr. Horváth Péter hozzátette: az eszközöket azért vásárolta meg a Magyar Honvédség, hogy az egészségügyi légi kiürítés képességgel is bíró Airbus A-319 típusú repülőgépeken biztonságos, fertőzésveszélytől mentes körülmények között, gyorsan hazaszállíthassanak bárkit. „Ez az eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy például külföldi missziókból hazaszállítsunk esetlegesen fertőzött betegeket is. Nem csak a repülőeszközökön történő felhasználásra alkalmas, hanem a betegek földi szállítását is megkönnyíti” – fogalmazott a Magyar Honvédség egészségügyi főnökének helyettese, aki kiemelte azt is, hogy ez a kapszula arra képes, hogy körülbelül 8–10 órán keresztül biztosítsa a beteg a stabil szállítását úgy, hogy közben megakadályozza az esetleges további fertőzés lehetőségét. A cseh forgalmazótól érkező készleteket az MH EK Honvédkórház Mentőosztálya, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis emberei az MH Egészségügyi Központ Tünde utcai objektumában vették át. A kecskeméti katonák még a nap folyamán meg is kezdték az eszköz használatának begyakorlását.

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Snoj Péter

Fotó: Ruzsa István

ESZA