Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona-egészségügy a Sámán hadműveletben

Fotó: Dr. Toperczer István alezredes |  2021. szeptember 10., péntek 18:12

2021. augusztus 26-án hajnalban befejeződött a Magyar Honvédség afganisztáni mentőakciója, amely során 540 főt menekítettek ki az országból. A hadművelet sikeréhez a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ katonái személyes jelenlétükkel és szakértelmükkel járultak hozzá.

A fegyveres katonákkal együtt, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet tagjai is a mentőcsapat szerves részeként indultak a műveleti területre. A biztosítást végző csoport tagjai között találunk orvost, mentőtisztet illetve egészségügyi dolgozót is, akiknek feladatköre kiterjedt egyrészt a kinetikus erők sürgősségi ellátásának biztosítására mind Kabulban, mind az üzbegisztáni reptéren, másrészt a civilek viszonylatában - amennyiben orvosi beavatkozás vált volna szükségessé - az ő ellátásukra is. A kabuli reptérről történő evakuációt követően a kimentett személyek azonnali ellátásban részesültek, majd folyamatos felügyelet és tájékoztatás mellett átszállításra kerültek Üzbegisztánba. A koronavírus világjárvány miatt, kiemelt prioritásként kezelték a járványügyi szabályok betartását és betartatását mindenkivel, aki a gép fedélzetére lépett.

A célfeladat jellegéből adódóan, katonáinknak a kihívás nagyságából és összetettségéből eredő intenzív nyomásnak kitéve kellett az adott körülmények közt adható legmagasabb színvonalú ellátást biztosítaniuk honfitársainknak és az afgán együttműködőinknek, amelyet – az eredményeket látva kijelenthetjük - maradéktalanul teljesítettek.

A hadművelet a Magyar Honvédség első és eddig egyetlen, nem katonák kimenekítését célzó, történelmi jelentőségű eseménye volt. Ez a szerepvállalás kiváló lehetőség volt a tapasztalatgyűjtésre az egészségügyi ellátás és biztosítás személyi és technikai körülményeire vonatkozóan, egy jövőbeni feladat végrehajtása esetén. 

ESZA