Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Képességbővítés - Mobil Biológiai Laboratórium

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2023. május 9., kedd 10:19

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriuma (MBL) 2023. április 24 - április 28. között kitelepüléssel egybekötött kiképzési feladatot hajtott végre az egészségügyi kiképző bázison.

A gyakorlat első mozzanata a telepítési feladat volt, majd a laboratóriumi szakfeladatok következtek. A laboratóriumi szakemberek különféle mintatípusok (pl.: élelmiszer, vér, talaj, folyadék) szakszerű érkeztetési, bontási, valamint mintaelőkészítési lépéseit gyakorolták. Az így előkészített mintákból molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat is végrehajtottak, ellenőrizve a laboratóriumi munkafolyamatok megfelelő végrehajtását. A kiképzés részét képezték a terepen végzett biológiai mintavételi feladatok is, amely új elemként jelenik meg a laboratórium feladatrendszerében.

20230428-MBL bemutato-8

A képességbővülés lehetővé teszi, hogy az MBL a biológiai hadviseléshez kapcsolódó eseményeket a mintavételtől, azok feldolgozásán át, egészen a vizsgálati eredmények kiadásáig egy kézben fogja össze. A képesség modularitásának köszönhetően pedig minden esetben a feladathoz szakmailag legoptimálisabban illesztve kerülhet kijelölésre a modulelem, mind a katonai biovédelmi, mind a járványügyi események kapcsán.

20230428-MBL bemutato

A gyakorlat továbbá elősegíti a NATO felajánlott modulelem felkészítését a németországi „PLATINUM MASK 2023” nemzetközi Atom-, Biológiai-, és Vegyi (ABV) védelmi gyakorlatra.

A kiképzés zárásaként egy szakmai bemutatónap került lebonyolításra. A szakmai bemutatót a Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet vezetője, dr. Lengyel Attila ezredes nyitotta meg. A bemutatót az MH EK meghívott állománya mellett, dr. Zsíros Éva őrnagy, az MH EK parancsnokhelyettese is megtekintette.

ESZA