Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihirdették a centrumkórházak tervpályázatának eredményét

2018. december 15., szombat 10:20

Kihirdették az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében, a centrumkórházak megvalósítására kiírt tervpályázat győzteseit december 14-én, pénteken a fővárosban. A tervpályázati eredményhirdetésen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

1609151754
Az Egészséges Budapest Program mintegy 700 milliárd forintból valósul meg, s elsődleges célja, hogy három szuperkórház építésével, illetve fejlesztésével megújítsa az egészségügyi szakellátást Budapesten és Pest megyében. A 2026-ig megvalósítandó program során egy dél-pesti és dél-budai kórházcentrum kialakítása mellett a fejlesztés zászlóshajójának is tekintett Magyar Honvédség Egészségügyi Központját (Észak-pesti Centrumkórház) bővítik és modernizálják a legnagyobb mértékben. A beruházás megvalósulásával a Róbert Károly körúton lévő központi kórházban egy mai igényeknek megfelelő, korszerű gyógyító centrumkórház jön létre, amely képes lesz a Podmaniczky úti telephely teljes kapacitásának befogadására.

Benkő Tibor tárcavezető a három centrumkórház tervpályázatának eredményhirdetésén elmondta: megújul, illetve a tervek szerint három új épülettel bővülhet az MH Egészségügyi Központ – Honvédkórház, amely az Észak-pesti Centrumkórházként működik majd a jövőben. A különböző telephelyek integrálásával mintegy 1500 ágyas egészségügyi intézmény jön létre, amely teljes körű betegellátást és szakmai portfóliót biztosít, és alkalmas lesz mind a közfeladatok, mind pedig a speciális esetek ellátására. „A fejlesztéssel a Honvédkórház egy intézményen belül, egy telephelyen – az alapvető szolgáltatásokat tekintve – komplex egészségügyi ellátást tud a jövőben biztosítani. A fejlesztés viszont nemcsak a budapestieknek jelent majd előrelépést, hiszen kórházunk ellátási körébe mintegy másfél millió, Közép-Magyarországon élő ember tartozik” – hangsúlyozta. A programban – az infrastrukturális fejlesztések mellett – több mint hárommilliárd forint értékben szereztek és szereznek be orvostechnikai eszközöket – tette hozzá a honvédelmi miniszter. Az Észak-pesti Centrumkórház tervpályázatán az első díjat a Paulinyi-Reith & Partners Zrt.nyerte el.

1609151754
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormány a magyar nemzet jövőjében gondolkodik, ezért áll a politika középpontjában a család és a gyermek. A hosszú távú gondolkodásnak a részeként az egészségügyet úgy alakítják át, hogy a hangsúlyt a megelőzésre fektetik. Ennek megfelelően elkészült az oktatás átalakításának a programja, átalakítják az alap- és a sürgősségi betegellátást, illetve két éven belül európai színvonalra kerülhet a gyermekellátás. Elkészül továbbá a három sürgősségi ellátást folytató, rendkívül korszerű centrumkórház, amelyek tervpályázatán most eredményt hirdettek.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében úgy fogalmazott, a három intézmény közül a Dél-budai Centrumkórház az egyetlen, amely egy zöldmezős beruházás keretei között valósulhat meg. Az a cél, hogy egy új, modern kórház jöhessen létre, mely kiváló minőségben biztosítja az egészségügyi ellátást és szolgálja ki azokat, akik ott keresnek majd gyógyulást. Továbbra is az a cél, hogy kizárólag egyágyas szobák legyenek majd az intézményben, és a nyertes pályázó úgy tervezte meg az épületet, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson a közös terekbe, ezzel is csökkentve a költségeket. A kórház rendelkezni fog egy 300 ágyas gyermekellátó részleggel, ahol a szülők lehetőséget kapnak arra, hogy akár az éjszakát is gyermekükkel töltsék. A kórházban a tervek szerint teljesen papírmentes adminisztráció működik majd, s a legmodernebb orvostechnikai berendezések állhatnak rendelkezésre.

1609151754
A sajtótájékoztató végén bejelentették, hogy a Dél-pesti Centrumkórház tervpályázatának győztese a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft.lett, míg a Dél-budai Centrumkórházé az M-teampannon Építészmérnöki Kft.
Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Dévényi Veronika

ESZA