Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencven éve gyógyítanak Hévízen

Szerző: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. szeptember 16., szombat 12:58

Fennállásának kilencvenedik évfordulóját ünnepelte a MH Egészségügyi Központ Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet szeptember 13-án. A hévízi ünnepségen felavatták az intézet első épületét tervező, Kaplonyi László mérnök százados emléktábláját.

Az MH Egészségügyi Központ Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet története egészen 1933-ra nyúlik vissza, amikor Kaplonyi László mérnök százados tervei alapján megépítették a mai kórház épületét, ezzel létrehozva a honvédség első, rehabilitációs feladatokra alkalmas intézményét. A Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet már az ötvenes években szanatóriumként működött, napjainkban pedig műtét utáni; jellemzően fekvőbetegek részére nyújt rehabilitációs programot.

TUN_1754

A jeles évfordulóra emlékezve dr. Deres Péter alezredes, az MH Egészségügyi Központ klinikai parancsnokhelyettese elmondta: „az épület korábban a tiszti kar és családtagjainak gyógyüdülésére szolgált. Örömünkre szolgál, hogy Kaplonyi László mérnök százados úr családja éppen intézményünk kilencven éves fennállásának évében adományoz emléktáblát az épület tervezőjének emlékére.” Az adományozó család részéről az ünnepségen részt vett Csernainé Szebenyi Júlia, az épületet tervező katonatiszt unokája.

A hévízi intézmény dolgozóinak megköszönte az önzetlen segítségüket, majd dr. Deres Péter alezredessel közösen leleplezték az emléktáblát. A meghívott vendégek az ünnepséget követően intézmény-bejáráson ismerték meg a kilencven éve átadott épületet.

ESZA