Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mással nem pótolható többletet ad a zarándoklat

2014. szeptember 22., hétfő 9:42

„A tábori lelkészi szolgálat munkája nagyon fontos katonáink és családjaik körében, hiszen arra bátorítanak, hogy megnövekedett hittel és reménnyel tekintsünk a jövő elé” − mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a nemzeti katonai zarándoklaton elhangzott ünnepi köszöntőjében, szeptember 20-án.

Huszadik alkalommal rendezett nemzeti katonai zarándoklatot a HM Katolikus Tábori Püspökség. A helyszín ebben az évben is a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika volt. A jubileumi zarándoklat idén számos meglepetéssel várta a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákat, közalkalmazottakat és családtagjaikat. Újdonság volt a jubileumi menetgyakorlat, amelyen katonák, illetve honvédségi közalkalmazottak vettek részt. A 22 kilométeres táv az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Petőfi Sándor laktanyájától a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikáig tartott.

1609150880

Vargha Tamás parlamenti államtitkár beszédében különös tisztelettel köszöntötte Bíró László katolikus tábori püspököt pappá szentelésének negyvenedik, püspöki szolgálatainak huszadik évfordulója alkalmából. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a kegytemplom előtt üdvözölte a jubileumi menetgyakorlaton részt vevőket. Beszédében elmondta: a Magyar Honvédség kötelékében húsz éve alakult újjá a katonai tábori lelkészi szolgálat. Az altábornagy kiemelte: a zarándoklat olyan esemény, amely kiszakít a hétköznapok monotonitásából, és a közösség ünnepévé válva ad minden résztvevőnek mással nem pótolható többletet. „Olyan többletet, amely lelki, hitbéli és talán némi fizikai edzettséggel segíti, viszi előre a hétköznapokat” − mondta.
1609150881

Erre az évre elkészült egy nagyobb méretű kereszt is, amelynek egy darabját végigvitték a katonák a menetgyakorlaton. A kegytemplom előtt összeállított feszületet ünnepélyesen hozták be a 11 órakor kezdődött szentmisére, amelyet Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa és Bíró László katolikus tábori püspök, valamint a tábori lelkészek celebráltak. Alberto Bottari de Castello érsek elmondta: nagy örömmel vett részt ezen a zarándoklaton, mert személyes emlékeket ébresztett benne. „Papságom első három évét a Piave folyó melletti egyházközség káplánjaként töltöttem el. E folyó olasz földön szentnek számít, mivel számos első világháborús csatának állít emlékhelyet. ” Hozzátette: az egyházközség területén volt egy első világháborús emlékhely is elesett katonák temetőjével együtt, amit családok, hozzátartozók és katonai csoportok sokszor felkerestek. „Mi magunk kísértük a kegyhelyre az embereket, és minden egyes látogatás alkalmával időt szenteltünk az összeszedettségnek, az imádságnak és az emlékezésnek. ”
1609150881

Az ünnepi misét követően első világháborús katonadalokat és operaáriákat hallhattak az érdeklődők Mészáros Elek János Simándy József-díjas magánénekes előadásában. Akik az elmúlt húsz esztendőben segítették a Katolikus Tábori Püspökséget, Kapisztrán Szent János-elismerésben részesültek, így többek között dr. Orosz Zoltán altábornagy és Fodor Endre, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnök-helyettese is. Az elismerések átadása után Bíró László a honvedelem.hu érdeklődésére úgy fogalmazott: a tábori lelkészi szolgálat belegyökereződik a Magyar Honvédség életébe, és saját berkeinken belül nagyon szép társadalmi elismertségre jutott. Ezt az is jól mutatja, hogy a zarándoklaton évről évre többen vesznek részt.

A zarándoklat szentmiséjének szolgálatát idén is a Légierő Zenekar–Veszprém látta el. A nemzeti katonai zarándoklattal párhuzamosan megrendezett VIII. Családi Napon számos játékos program és kézműves-foglalkozás várta a Máriaremetére ellátogató felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.

1609150881

A zarándoklaton az MH Egészségügyi Központ részéről az alábbi állomány vett részt:

1609150881

Dr. Sticz László ezredes MH Egészségügyi Központ törzsfőnök
Dr. Lengyel Attila ezredes MH Egészségügyi Központ RAVGYI mb.intézetvezető főorvos
Hornyik József alezredes MH Egészségügyi Központ RAVGYI, pszichológiai osztályvezető
Országné Faragó Éva alezredes MH Egészségügyi Központ RAVGYI főergonómus
Zámbó József alezredes MH Egészségügyi Központ RAVGYI, munkaügy vezető
Bottlikné Dr. Völgyesi Edit MH Egészségügyi Központ, szemész főorvos
Dr. Vízhányó Rita MH Egészségügyi Központ, onkológus főorvos
Ludányi Róbert MH Egészségügyi Központ, RAVGYI
Mittermájer Miklósné ka. MH EK Honvédkórház HEMORI Hévíz, ápolónő
Molnárné Kis Katalin közalkalmazott MH Egészségügyi Központ audiológus
Némethné Solti Mária ka. MH Egészségügyi Központ HEMORI Hévíz, ápolónő

Forrás: honvedelem.hu

Takács Vivien

Dévényi Veronika

ESZA