Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MEDEVAC képesség ellenőrzés az EUFOR-ban

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: EUFOR |  2024. március 29., péntek 9:20

2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet Magyarország, így a misszió meghatározott egészségügyi biztosítási részeit az MH Egészségügyi Központ szakemberei látják el. Ennek okaként a katonai szervezet nemzetközi parancsnokhelyettese, Dr. Vekszler Péter ezredes háromoldalú egyeztetésen vett részt az osztrák és a német katona-egészségügy képviselőivel.

A találkozó fő célja az EUFOR ALTHEA műveletben átvett feladatok egészségügyi biztosításának tapasztalatai megosztása, hiszen a 2022 óta kialakítás alatt lévő önálló légi egészségügyi kiürítési (AIR MEDEVAC) képesség első erőpróbájának színtere a bosznia-hercegovinai külszolgálat. 

IMG_20240319_113948

A MEDEVAC, másnéven egészségügyi kiürítési képességet hazánk 2024. januárjától egy speciálisan erre a célra felkészített AIRBUS H145M helikopterrel látja el. Ebben többek között megtalálható az orvosok által előkészített egészségügyi felszerelés, hordágy, illetve a csörlőberendezés, amely szükség esetén lehetővé teszi a leszállás nélküli sebesültellátást és kimentést. Az alegységhez tartozik a hajózó személyzet – beleértve a pilótát és a csörlőkezelőt, vagyis a fedélzeti rendszerkezelőt –, a repülőműszaki állományt, illetve az orvosokat és az őket segítő paramedikusokat.

2024.03.19_EUFOR_MNBN_helicopter -16

Az EUFOR műveletben a bővülő feladatok új eleme közt jelent meg a nemzetközi misszió többnemzeti (ROLE-1-es szintű) orvosi ellátása is. Dr. Vekszler Péter ezredes látogatást tett az osztrák vezetésű, német-magyar egészségügyi személyzettel támogatott nemzetközi, valamint az EUFOR kontingens ROLE-1 képességekben is.

A találkozó során a felek megtekintettek egy nappali és egy éjszakai körülmények között végzett légimentési feladatot is és egyeztettek a jövőbeli esetleges közös szerepvállalásokról.

2024.03.19_EUFOR_MNBN_helicopter -42

Civil-katonai együttműködés keretében meglátogatták továbbá a Szarajevói Központi Egyetemi Klinikát is, amely eleme az EUFOR misszió részére felajánlott befogadó nemzeti támogatásnak.

ESZA