Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lehet elég korán kezdeni… Elsősegélynyújtás oktatás már az óvodában

2019. február 27., szerda 14:48

Mikortól lehet elkezdeni az elsősegélynyújtás oktatását a mai gyerekek körében? Sarok Máté erre keresi a válaszokat. Szakdolgozatának témájaként górcső alá veszi, hogy vajon az attitűdöket érdemes-e kialakítani már óvodáskorban és ezt hogyan és milyen formában kell megtenni. Szeretné, hogy a mai fiatalok felnőve az életük természetes részeként tekintsék, hogy bármikor találkozhatnak olyan helyzetekkel, amikor azonnali segítség szükséges.

1609151782
Sarok Máté törzsőrmester, az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet beosztott altisztje Monorierdőn, a Csicsergő Óvodában tartotta meg először az óvodás korcsoport számára elsősegélynyújtó és baleset megelőzési ismeretek témakörben oktatását február 22-én.
A törzsőrmester a Pécsi Tudomány Egyetem mentőtiszti szak negyedéves hallgatója, aki tanulmányainak befejeztével egy vizsgálattal kívánja felmérni az óvodás-és iskoláskorú gyermekek elsősegély nyújtási és baleset megelőzési hozzáállását annak érdekében, hogy minél szélesebb körben, már az iskolákban és az óvodákban, az oktatás és nevelés részét képezze a téma tanítása, elsajátítása.
1609151783
A leendő mentőtiszt célja, hogy ezen oktatási forma gyakorlásával és esetleges bevezetésével a gyerekek merjenek odalépni a földön fekvőhöz vagy a bajba jutotthoz, hogy a sérült minél előbb „gyógyító kezekbe” kerülhessen akár az első ellátó, akár a mentőegység által, hiszen az idő nagy tényező egy sérült ellátásnál. Ha „időben” megkezdődne a 4–14 éves korúak oktatása ezen a területen, a gyerekek teljesen más képet kapnának a betegellátás terén, azt hangsúlyozva, hogy határozottabban, gyorsabban és időt nyerve kezdjük meg a sérült vizsgálatát és a mentők kiértesítését, amivel akár életet is menthetünk.
1609151783
Sarok Máté azt is elmondta, hogy – a megkérdezett szülők, az óvodapedagógusok véleménye és a korábbi kutatások alapján – érdemes lenne már óvodások körében, a középsőcsoportban elkezdeni ezt a fajta korai ismeretátadást, ugyanis ez megalapozhatja, formálhatja az egészségügyi készségek kialakulását.
1609151783
A Csicsergő Óvoda gyermekei nagy érdeklődést mutattak a számukra különleges ismeretek iránt és lelkesen vettek részt a programban az óvónőkkel együtt. A képzés megismétlésére nagy igény mutatkozik, amely a katona-egészségügy egy szeletét is megmutathatná a polgári lakosság részére.
ESZA