Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi környezetben a ROLE-2 tábori kórház

2024. május 7., kedd 11:46

A Vigorous Warrior 24 – Clean Care egészségügyi gyakorlaton több védelem-egészségügyi képességgel vesz részt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK). A Role-2 katonai kórház mellett a Preventive Medicine Team és a Mobil Biológiai Labor is megjelenik a gyakorlaton, amelynek célja a katonai-egészségügyi harckiszolgálási rendszer működésének gyakorlása realisztikus körülmények között, a hatékonyság és az interoperabilitás fokozásának érdekében.

A Role-2 tábori kórház funkciója, hogy első orvosi szaksegélyt tudjon nyújtani azon a területen, ahova települ. Ez műveleti környezetben is így működik igazodva annak jellegéhez. Fő feladata a beteg állapotának stabilizálása, elsődlegesen az élet és/vagy végtag mentő beavatkozások elvégzése.

A Vigorous Warrior gyakorlat egyik lényeges pontja a sérült-és betegáramlás, valamint azon ellátási folyamatok szinkronizálása, illetve a többnemzeti együttműködés erősítése.  Hasonlóan a civil ellátó intézményekhez, a tábori kórházak működésének szintén egyik  kulcseleme a beérkezést követő betegosztályozás. Tömeges sérültellátásnál először meg kell állapítani, hogy ki,milyen sürgősségi kategóriába tartozik. Ezekben a helyzetekben mérlegelni kell, hogy szükség van-e azonnali életmentő beavatkozás elvégzésére, ellenkező esetekben, ha könnyű sérüléssel rendelkezik a páciens, a komolyabb műtéti beavatkozás elkerülhető. későbbi időpontot jelölnek ki a sérült ellátására.

DSC08446

A Role-2 tábori kórházban hosszútávú betegkezelés nincs. Azért, hogy a beavatkozások elvégzése utána befogadóképesség megmaradjon,  a cél az,, hogy a beteg életfunkciói olyan stabil állapotba kerüljenek, hogy a magasabb ellátási szintre történő szállítása (Role-3, Role-4) ne veszélyeztesse életétvagy könnyű sérülés esetén újra bevethető legyen.

A gyakorlat alatt a törzsvezetési és logisztikai elemek is megmérettetnek, hiszen a közel 250 négyzetméter  alapterületű tábori kórház mozgatása, felépítése és üzemeltetése nagy szakértelmet igényel. A vezetési pontra beérkező információk feldolgozása, koordinálása, valamint a szigorú jelentési rendszeren történő továbbítása biztosítja a tábori kórház működésének vezetését, és küldetésének sikerességét.

A külföldi résztvevők mellett az MH EK szakállományának lehetősége van az civil-katonai együttműködést erősíteni hazai társszervezetekkel is úgy, mint az Országos Mentőszolgálattal, valamint a Rendőrséggel.

ESZA