Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi megmérettetésen a Mobil Biológiai Laboratórium

2024. május 7., kedd 15:24

A Vigorous Warrior 24 – Clean Care 24 katona-egészségügyi gyakorlaton az Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) több védelem-egészségügyi képességgel vesz részt. A Role-2 katonai kórház mellett a Megelőző Egészségügyi Csoport (Preventive Medicine Team) és a Mobil Biológiai Labor is megjelenik a gyakorlaton, melynek célja a katona-egészségügyi harckiszolgáló rendszer működésének gyakorlása realisztikus körülmények között, a hatékonyság és az interoperabilitás fokozása érdekében.

DSC08539

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) Járványvédelmi Tudományos Kutató Intézet két telepíthető képességgel is részt vesz a NATO legnagyobb, több nemzet részvételével megtartott katona-egészségügyi gyakorlat sorozatában.

 

A Megelőző Egészségügyi Csoport szerepe elsősorban a kezdeti járványvédelmi helyzettel kapcsolható össze.  Ez az alapvető elemeket magában foglaló laboratóriumi képesség rendkívül mobilis, így könnyen – és gyorsan a lehetségesen fertőzött terület közelébe tud kerülni, majd települni. A laboratóriumi szakértők munkáját erősíti egy közegészségügyi-járványügyi felügyelő, illetve egy infektológus szakorvos is, melyből adódóan a laboratóriumi eredményeken túl az első mérési eredményeket követően hasznos járványvédelmi tanácsokat is tudnak adni, már a helyszínen. „Már a helyszínen is gyors eredményeket tudunk kiadni, illetve a csapat  biológiai mintavételezési képességgel is rendelkezik, mind a környezeti-, mind pedig a klinikai minták vonatkozásában, és ezzel a laboratórium számára a legmegfelelőbb minták kerülnek azonnal feldolgozásra. Ez jelenti az első lépcsőfokot annak érdekében, hogy az esetlegesen szükséges járványügyi intézkedéseket minél hamarabb meg tudjuk hozni.” – fejtette ki dr. Babinszky Gergely őrnagy, a képesség vezetője.

 

DSC08566

 „Ha esetleg egy járvány tovább eszkalálódna, a szükséges laboratóriumi hátteret az intézet másik telepíthető képessége, a Mobil Biológiai Laboratórium tudja biztosítani, amelyben naponta akár 500 mintát is fel tudunk dolgozni.” fejtette ki Pereszlényi Csaba őrnagy, a laboratórium vezetője. - „A mérési eredmények interpretálásában azonban már közösen is dolgozhatunk a Megelőző Egészségügyi Csoport szakembereivel.

A gyakorlat során a hadosztály szintű egészségügyi biztosítások laboratóriumi hátterét a résztvevő nemzetek telepíthető képességei teszik ki. A laboratóriumok vezetését, koordinálását egy nemzetközi Laboratóriumi Alkalmi Kötelék (Lab Task Force) végzi, oly módon, hogy az összes laboratóriumi mintavevő képesség részére a laboratóriumi kapacitások függvényében naponta biztosítanak mintákat, akár kórházakból, akár a harctérről. A diagnosztikai vizsgálatok eredménye a lehető leghamarabb visszakerül a központba, ezzel segítve a szakmai döntéshozatalt.

A gyakorlaton a magyar labor mellett részt vevő német, román, olasz és cseh laboratóriumok munkatársai számára is hasznos a többnemzeti környezet, hisz a gyakorlás mellett a szakmai diskurzusok elősegítik a jövőbeni szoros szakmai kapcsolatok kialakítását is.

ESZA