Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez
A cikk elévült!

Orvostanhallgatókkal beszélgettünk

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. szeptember 6., kedd 7:29

A Kommunikációs Osztály invitálására, az Általános Sebészeti Osztályon gyakorlatukat töltő négy orvostanhallgatóval került sor egy beszélgetésre terveikkel kapcsolatban.

A fiatalokkal először egy műtét során találkoztunk. A műtőbe lépve dr. Issekutz Ákos főorvos épp az operáció részleteit magyarázta nekik, amit dr. Juhász Ferenc Zsolt hadnaggyal végeztek. Egy laporoszkópos lágyéksérv műtétet nézhettünk végig, ahol egy monitoron keresztül mindannyian beláttunk – szó szerint – a részletekbe.

20220811_085539

Az orvostanhallgatók nemcsak operációkat nézhetnek végig, hanem a műtő orvos mellett asszisztálhatnak is, valamint részt vehetnek az osztályos munkában, vizitelhetnek, és az ambuláló orvos mellé is szegődhetnek. Gyakorlatuk során természetesen mindenhol szakorvosi felügyelettel, irányítottan ismerhetik meg a választott hivatásuk rejtelmeit.

A műtét után Beke Nórát, Kosztolánszky Hannát, Matuz Andrást és Fehérvári Simont faggattuk az intézményünkben töltendő nyári gyakorlatukról és a jövőjükről alkotott elképzelésükről.

20220811_085238

Nóra és Simon iskolatársak a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, hatodévfolyamán. Gyakorlatuk színhelyéül azért a Honvédkórházat választották, mert egyrészt elért a kórház jó hírneve Szegedre is, másrészt tervük között szerepel egy fővárosi kórházban elhelyezkedni. Szerettek volna a sebészet terén minél több tapasztalatot szerezni és minél hamarabb belelátni a Honvédkórház működésébe. A kórházban elmondásuk szerint segítőkész fogadtatásra találtak.

Hanna, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar negyedéves hallgatója azért választotta intézményünket, mert egy olyan kórházban szerette volna szakmai gyakorlatát tölteni, ahol sokféle betegség kezelésével, gyógyításával foglalkoznak magas szinten.

András szintén negyedéves hallgató Szegeden, ő a gyermeksebészet felé kacsingat. Mivel a gyakorlat csak egy-egy hetet engedélyez nem általános sebészeten, így az utolsó héten szerez majd tapasztalatot gyermeksebészeten. A kórházat Andrásnak egy kedves ismerőse ajánlotta, aki augusztus 20. után kezd dolgozni az Általános Sebészeten.

20220811_085822

Miért pont az orvosi hivatás...?

Nóra kicsi kora óta orvos szeretett volna lenni, nem tudja megmagyarázni, hogy miért, de mindig is motiválta őt az, hogy embereken segíthessen. Az onkológia, gyermek hemato-onkológia a fő irány számára, ahol az empátia még inkább jelen van Nóra szerint.

Hannát a rendelői légkör már gyermekkorában is magával ragadta. A későbbiekben a felvételihez szükséges tantárgyakat is megkedvelte, így már egyenes út vezetett az orvosi pályához. Egyelőre leginkább a reumatológia érdekli, ahol összetett kórképekkel és sokrétű megoldásokkal találkozhat.

Simonnak szintén gyermekkorában jött az ihlet az orvosi pályára. A fehér ruhától kezdve a légkörön át minden aspektusából megfogta őt ez a hivatás. Választott szakterület az onkológiai sebészet, azon belül is fej-, nyaksebészet és a nőgyógyászat.

Andrásnál később alakult ki, hogy orvos szeretne lenni. Elsősorban emberekkel szeretett volna foglalkozni. Volt egy képzeletbeli listája ezen foglalkozásokból, mint például a pszichológia, a jog, majd egyre jobban kikristályosodott nála, hogy az orvosi hivatás az, amit keres.

20220811_085350

Nagyon nagy élmény volt beszélgetni ezekkel a motivált, csillogó szemű fiatalokkal, akik ennyire elhivatottak az orvosi pálya iránt. A mai egészségügynek rendkívül nagy szüksége van az ilyen lelkes orvosjelöltekre. Őszintén kívánjuk, hogy találják meg számításukat, illetve azt a szakterületet és intézményt, ahol példaértékű hozzáállásukkal pályafutásukat megkezdhetik.

20220811_085651
20220811_074557

Egy medika lencsevégen

2022. augusztus 15. 7:07

ESZA