Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Új megoldás a szív-, és érsebészetben

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2021. december 7., kedd 13:50

A régióban elsőként valósítottak meg sebészileg végzett stent beültetést a mellkasi aortán keresztül az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház szakemberei 2021. november 30-án. Az egyedülálló műtétnek köszönhetően egy középkorú férfi kapott új esélyt az életre.

20211130_103830

A magas vérnyomás elbagatellizálása sajnos a mai napig nagyon gyakori jelenség Magyarországon, pedig komolyabb következményekkel járhat, mint azt sokan gondolnák. A beavatkozáson átesett beteg életveszélyes állapotát is ez a betegség idézte elő, amikor is egy erős mellkasi fájdalom jelezte a mellkasi aorta akut disszekciót. Ez azt jelenti, hogy az érben – a magas nyomás miatt – olyan sérülés keletkezett, ami által a vér az érfal rétegei közé áramlott és szétválasztotta azokat.

20211130_104517

Dr. Darabos Gábor érsebész és Dr. Székely László szívsebész vezetésével munkatársaink egy különleges műtéti eljárással mentették meg a beteg életét. A beavatkozás során egy újfajta orvostechnikai eszközt vezettek a sérült érbe, amely elhelyezése után széttágítja az ér belső falát, így megakadályozza a vér beáramlását a sérült érfalba.

Dr. Lex Dániel aneszteziológus, a műtéti csapat tagja elmondta, hogy a bonyolult műtét során, a stent behelyezéséhez le kellett állítani a beteg keringését, ami egy szívmotor használatával valósult meg. A szívmotor nem csupán a beteg vérkeringését szabályozta, hanem le is hűtötte a testhőmérsékletét, valamint felügyelte az agy folyamatos vérellátását.

Címkék
ESZA