Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb orvostechnikai fejlesztések a Honvédkórházban

2019. január 25., péntek 9:04

Elsődleges célkitűzésünk, hogy itt, ezen a helyen egy összevont, korszerű, modern, a kor követelményeinek megfelelő kórház kerüljön kialakításra - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 24-én az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban (MH EK HK) abból az alkalomból, hogy az intézmény újabb orvostechnikai eszközöket szerzett be az Egészséges Budapest Program (EBP) fejlesztésének eredményeként.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közös sajtótájékoztatón számoltak be azokról az orvostechnikai eszközfejlesztésekről, amelyeket az MH EK HK az Egészséges Budapest Program segítségével valósított meg. Tervezetten mintegy 700 milliárd forintos keretével az Egészséges Budapest Program Magyarország történetének legnagyobb egészségügyi beruházása. A várhatóan 2026-ig tartó projekt elsődleges célja, hogy négy centrumkórház építésével, illetve fejlesztésével megújítsa az egészségügyi szakellátást Budapesten és Pest megyében, ezzel növelve a betegbiztonságot, emelve a lakosság ellátási színvonalát, megkönnyítve a hozzáférést a szolgáltatásokhoz, valamint hatékonyabbá téve a sürgősségi ellátást. Az egyik ilyen kórház, az Észak-pesti Centrum központja a társkórházakkal kiegészülve az MH EK Honvédkórház lesz, amelynek eszközpark-fejlesztése folyamatosan zajlik.

1609151766

2017-ben született az a kormányhatározat, amely alapján az EBP keretéből az MH EK részére mintegy 3,7 milliárd forintot különítettek el. Ebből a forrásból főként a régi, elavult eszközök cseréje valósul meg. A sajtótájékoztatón Benkő Tibor rámutatott: a beruházás 149 új, korszerű, modern orvostechnikai eszköz és berendezés beszerzését tette lehetővé, amelyet tizenkilenc egészségügyi egységnél használnak. A honvédelmi miniszter kiemelte, az eszközfejlesztésekkel a legfőbb cél az, hogy a Honvédkórház meg tudjon felelni a 21. század kihívásainak.

„Olyan modern kórházi ellátást tudunk biztosítani a magyar emberek számára, amely a kor követelményeinek megfelel” – hangsúlyozta a tárcavezető. A miniszter újabb, a közeljövőben megvalósítandó célokat is megfogalmazott. Mint mondta, a tárca elsődleges célkitűzése, hogy egy összevont, korszerű, modern, a kor követelményeinek megfelelő kórház kerüljön kialakításra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Podmaniczky utcai telephely a Honvédkórházba költözik, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy a betegek egyetlen helyen részesüljenek minden ellátásban.

A tárcavezető az utóbbi napok egyes sajtóban megfogalmazott kritikáira reagálva rámutatott: a Honvédkórházban és az egész Magyar Honvédségnél dolgozó közalkalmazottak honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba sorolása a munkavállalók és a munkáltató részéről egyaránt csak pozitívumként értelmezhető. „A Magyar Honvédségnél mintegy 7200 honvédelmi alkalmazott dolgozik, akik korábban közalkalmazotti státuszban végezték munkájukat. Ennek a 7200 főnek több mint 99 százaléka elfogadta az új jogállást, s szerintük ez egy rendkívül komoly előrelépés” – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

1609151767

Kásler Miklós, az EBP sikeres végrehajtásáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere a tájékoztatón rámutatott: a vidéki kórházfejlesztések után a kormány a fővárosi és Pest megyei régió fejlesztését tűzte ki célul, melynek során négy központi kórházat és 24 társkórházat fejlesztenek, illetve hoznak létre. „Ahhoz, hogy ezt a csomagot és minden egészségügyi tényezőt össze lehessen fogni, s a fejlesztéseket hatékonyan és gyorsan lehessen elvégezni, már kialakítottuk a hatékony struktúrát” – mondta. A miniszter bizakodásának adott hangot a kivitelezések gyorsasága terén. Mint mondta, a 2026-os határidő bizonyos fejlesztéseknél jócskán lerövidülhet, és akár 2022–2024 között befejeződhetnek.

1609151767

A csütörtöki sajtótájékoztatón Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt az intézmény legújabb eszközeiről, köztük egy világszínvonalú, többfunkciós mammográf készülékről, egy gyógyszeradagoló automatáról, amely gyógyszerész felügyelete mellett kiszereli az intézeti gyógyszertárban a megfelelő gyógyszeradagokat, így az névre szóló zárt tasakokban, többszöri ellenőrzés után kerül az ápolók, majd a betegek kezébe – ezzel csökkentve a gyógyszerköltségeket és tehermentesítve az osztályokon a nővéreket – valamint egy korszerű sterilizáló berendezésről, amellyel a korábbihoz képest hőérzékeny, nagy értékű eszközöket is rövid idő alatt lehet sterilizálni, így azokat hamarabb lehet újabb műtéthez felhasználni.

A sikeres pályázatok eredményeképpen az új eszközökkel az MH EK, illetve a Honvédkórház tovább emeli a betegellátás színvonalát, hiszen az orvosok és szakdolgozók a legmodernebb, 21. századi színvonalú eszközökkel tudják végezni munkájukat.

1609151767

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Révész Béla

Fotó: Rácz Tünde

ESZA