Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Ismét segített az MH Egészségügyi Központ mentőtisztje

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ, Rácz Tünde |  2022. január 19., szerda 10:57

Egy rosszul lévő hölgy elsősegély nyújtásában vett részt 2022. január 17-én a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél szolgálatot teljesítő Besenyei István százados. Nem ez volt az első alkalom, hogy a százados bajba jutott emberen segített.

60d486192fadd862954621_cut

A százados az esti órákban hazafelé tartva észelte, hogy egy buszmegállóban különösen nagy tömeg vesz körül egy idősebb hölgyet. A 36 éves egészségügyi tapasztalattal rendelkező mentőtiszt azonnal a rosszul lévő személyhez sietett, akivel megpróbált kapcsolatba lépni. A helyszínre korábban érkezők időközben értesítették a mentőket és elmondták, hogy a nőt a földön fekve találták, aki a hűvös, esős időben átázott ruhában feküdt.

A rossz időjárási körülmények között Besenyei István azonnal felismerte a helyzet fontosságát és a szakma szabályai szerint betegvizsgálatot végzett és felvette a kapcsolatot a mentésirányítóval. Az elsődelges ellátás mellett a mentésirányító megfelelő tájékoztatása is nagyon fontos egy ilyen helyzetben. Annak érdekében, hogy a beteg állapotának megfelelő mentőegység érkezzen, a mentésirányítónak tudnia kell a pontos helyszíni adatokat, valamint minél részletesebb információkat a bajbajutott állapotáról.

A százados kollégánk a mentő megérkezéséig a beteggel maradt és gondoskodott a kihűlés elleni védelemről. Elmondása alapján kiemelendő, hogy a helyszínre érkezők többsége a fiatal korosztályhoz tartozott, akik empátiát tanúsítva résztvettek a segítségnyújtásban.
Besenyei István százados már korábban is tanúbizonyságot tett szakmai elhivatottságáról: 2021. júniusában munkatársaival együttműködve egy budapesti balesetben megsérült anyának és gyermekének segítettek.

2022. január 19.

ESZA