Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi szentmisék az MH Egészségügyi Központban

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. február 7., hétfő 11:49

Ünnepi szentmisét mutatott be az MH Egészségügyi Központban Nagy Endre őrnagy katolikus tábori lelkész Gyertyaszentelő Boldogasszony napján 2022. február 2-án, valamint Balázs áldásra is sor került 2022. február 4-én.

A Gyertyaszentelő Boldogasszony Urunk bemutatásának ünnepe. Jézus szülei negyven nappal a születés után bemutatták újszülött gyermeküket a templomban. Az ünnep magyar népi neve Gyertyaszentelő Boldogasszony. Az ünnep máriás jellegét hangsúlyozza, illetve az ilyenkor szokásos gyertyaszentelésre utal. A liturgia kezdetén Endre atya megszentelte a gyertyákat.

Balázs-áldás Szent Balázs püspök vértanú ünnepe. Szent Balázs püspök a 4. században élt és halt vértanúhalált. Egy legenda szerint egy napon rémült anya sietett hozzá, mert fia egy torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút -egy másik változat szerint eltávolította a szálkát -, és így megmentette a haláltól. Ide vezethető vissza a hagyomány, hogy különösen torokbajokban kérték az ő segítségét, aztán a 16. századtól kezd elterjedni a Balázs-áldás, amely a torokbajok ellen kéri a szent közbenjárását.

Endre atya a szentmisét követően Balázs-áldásban részesítette az MH Egészségügyi Központ székhelyén, Podmaniczky utcai telephelyén valamint a Szanatórium utcai telephelyen dolgozókat, valamint az ott ápolt betegeket is.

2022. februrár 07.

Címkék
ESZA