Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válsághelyzet Szécsényben

2018. október 4., csütörtök 7:50

Háromnapos civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatot tartottak Szécsényben a MH Egészségügyi Központ (MH EK) szakembereinek közreműködésével.

1609151684

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság és a Nógrád Megyei Kormányhivatal háromnapos komplex, civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlatot tartott Szécsényben. A gyakorlaton a megye egészségügyi szakemberei és az Országos Mentőszolgálat speciális képzést kapott személyzete mellett kiemelt szerepet kaptak az MH Egészségügyi Központ (MH EK) orvosai és szakdolgozói is.

A fiktív szituáció szerint nagy erejű földrengés rázta meg Nógrád megyét, amelyben 19 település tizenegyezer lakosa volt érintett. A sebesültek ellátására a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer egy mobil orvosi segélyhelyet telepített a helyszínre. A helyszínen elhangzott: a mobil orvosi segélyhely kitűnően felszerelt tábori kórház, amelynek a közvetlen feladata az életfunkciók stabilizálása, a sérült végtagok megmentése, s a közvetlen életveszély elhárítása. A komplexumnak a riasztástól számított néhány órán belül működésképes állapotban kell települnie az ország bármely pontjára.
1609151685
Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke kérdésünkre rámutatott: a gyakorlatnak éppen komplexitása és többfunkciós célja miatt van kiemelt jelentősége. „Jó alkalom ez arra, hogy aktualizáljuk, újragondoljuk és összehangoljuk a partnerszervezetekkel az ilyen esetekben életbe lépő terveket. Arra is kiváló lehetőséget nyújt, hogy felmérjük a meglévő képességeket, s kiderüljön, hogy egy ilyen kaliberű feladat végrehajtásához minden infrastrukturális eszköz rendelkezésre áll-e” – mondta dr. Kopcsó István dandártábornok, hangsúlyozva, hogy a gyakorlat egyik fontos célja az, mennyire hatékonyan tudják a partnerszervezetek összehangolni saját protokolljukat a többiekével. „Kiemelten fontos, hogy katasztrófa esetén a szervezetek meglévő képességeiket együttesen is eredményesen tudják használni” – mondta a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke.

A valósághű lebonyolításban ötven – egészségügyi tanulmányokat folytató – középiskolás diák is közreműködött, akik a sérülteket imitálták a Magyar Vöröskereszt felkészítése alapján. Őket a szimuláció során a mobil orvosi segélyhelyen látták el az MH EK szakemberei, egyben Nógrád megyei civil kollégáikat is tanítva a segélyhely használatára, hogy azok megismerjék a működését, és minél hatékonyabban tudjanak együttműködni tömeges sérülés esetén.

1609151685

Mint arra dr. Várhelyi Levente orvos ezredes, a MH EK Baleseti sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa, egyben a mobil orvosi segélyhely parancsnoka rámutatott: a Magyar Honvédség részvétele nélkülözhetetlen egy ennyire összetett gyakorlaton, hiszen egyedül rendelkezik olyan képességekkel – többek között a missziós területeken szerzett tapasztalatokkal -, amelyekkel az elméletet a gyakorlatban hasznosíthatja. „Megtiszteltetés, hogy ezeket a tapasztalatokat átadhatjuk civil kollégáinknak, hiszen egy katasztrófa esetén a tömeges sérültellátást csak közösen tudjuk megoldani. A jövőben sok hasonló gyakorlaton szeretnénk részt venni, hogy a folyamatosan változó körülményeknek és kihívásoknak meg tudjunk felelni” – mondta az ezredes.

A komplex civil-katonai egészségügyi válsághelyzeti gyakorlaton 26 szervezettől mintegy háromszázan vettek részt. Az MH EK negyvenhárom fős egészségügyi állománnyal és négy fős operatív csoporttal segítette a lebonyolítást.

1609151685

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Révész Béla

Fotó: Tóth László

ESZA