Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérből a segítség

2020. május 6., szerda 17:56

A COVID-19 vírusfertőzést sikeresen legyőzött, gyógyult személyek tudnak segíteni még beteg embertársaikon. A titok nyitja a szervezetükben termelődő, így ott megtalálható ellenanyag.

A szérumterápiás laboratóriumban történik a levett vér feldolgozása ahhoz, hogy gyógyszerkészítményt állítsanak elő. Ehhez azonban olyan személyekre van szükség, akik már átestek a vírusfertőzésen, és sikerrel kigyógyultak a betegségből. Ebben működik közre az MH Egészségügyi Központ (MH EK), ahonnan szerdán egy katona és két honvédelmi alkalmazott érkezett segíteni a kijelölt laboratóriumba.
A gyors és pontos adminisztrációs eljárás után az önként jelentkezőktől vérmintát vettek. Ezek elemzésével derül ki, kinek a szervezete alkalmas arra, hogy a következő alkalommal leadott véréből, a vérplazmából izolálva a megfelelő ellenanyagot ki lehessen vonni.

1609152233

Mint dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a laboratóriumot üzemeltető OrthoSera Kft. ügyvezetője megjegyezte: egy gyógyult ember egy betegen tud segíteni. Elmondta, nagy szükség van önkéntes jelentkezőkre: a tapasztalatok szerint csak minden tizedik gyógyult ember alkalmas arra, hogy segítsen megmenteni vírusfertőzött embertársa életét. A rektorhelyettes kiemelte: könnyű volt „megtalálni” az MH EK meggyógyult katonáit és honvédelmi alkalmazottait, hiszen a projekt beindítása óta szorosan együttműködnek a Magyar Honvédséggel.

Szerző: Trautmann Balázs
Fotó: Rácz Tünde
Forrás: honvedelem.hu
ESZA