Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az intézet története

Az intézmény első épületegyüttese 1932-33-ban épült, és abban az időben a Horthy-hadsereg tisztikarának, valamint családtagjainak gyógyüdülésére szolgált. 1953-ig üdülőként funkcionált, bár szükség esetén végeztek bizonyos kezeléseket is. Ekkor kezdett kialakulni a gyógyító profil, bővült a kezelések skálája, és az Intézet felvette a 2. számú Honvéd Szanatórium nevet.

1956 után az Intézet az Országos Idegenforgalmi Vendéglátó Vállalat kezelésébe kerülve, "Palatínus Szálló" néven gyógyüdülőként működött. A Néphadsereg igényjogosultjai számára 10 ágy volt biztosítva, gyógyüdültetésük 2 hetes turnusokban történt. 1965. szeptember 01-től az Intézet visszakerült a Magyar Néphadsereg tulajdonába, és rekonstrukció után, 1966. november 7-én, mint az MN 4. számú Szanatórium kezdhette meg működését, közvetlenül az MN Egészségügyi Szolgálatfőnökség alárendeltségében. A szanatóriumi kezelések célja már akkor is a mozgásszervi betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek súlyosbodásának megakadályozása, a visszaesés elhárítása, a betegségek után visszamaradt egészségkárosodások, maradványtünetek enyhítése volt.

1977-ben átadásra került az új épület, melyben a kétágyas betegszobák mellett jól felszerelt fizioterápiás részleg (elektroterápia, masszázs, iszapkezelő, gyógytorna), egy 216 m2 gyógymedence - amely közvetlenül a Hévízi forrásból kapja a gyógyvizet -, diagnosztikai részleg (rtg, EKG, labor), szakrendelők kerültek kialakításra. A bővítés után 203 ágy állt a betegellátás szolgálatában.
1995. október 1-től a szanatóriumi rendszer megszűnése után a Magyar Honvédség Mozgásszervi Rehabilitációs Intézeteként működünk tovább. Ez nemcsak névváltoztatást, hanem szakmai kihívást is jelentett. Komoly építészeti átalakítások kezdődtek: akadálymentesítés, kapaszkodók felszerelése, mozgássérült emberek igényeinek kielégítésére 3 ágyas, kerekesszékes betegek elhelyezésére alkalmas kórtermek kialakítása.
A mozgásszervi betegek rehabilitációjában legfontosabb fizioterápiás részleget, az egészségügyi gép- és eszközparkot fokozatosan fejlesztettük, ergoterápiás részleget hoztunk létre, segédeszközeinket bővítettük. Személyi feltételeinket folyamatosan a rehabilitációs tevékenységnek megfelelően alakítottuk.
Tevékenységünk alapját a team munka képezi. Orvosaink, ápolóink és gyógytornászaink mellett szakpszichológus, logopédus, szociális munkás, dietetikus, ergoterapeuta, konduktor és ortopéd műszerész is dolgozik intézetünkben. Az osztályok munkáját egészségügyi kisegítők is segítik.
Feladataink bővítésével 1999. január 1-től mozgásszervi rehabilitációs és reumatológiai szakorvosi járóbeteg ellátást indítottunk, így részt veszünk területi ellátási kötelezettség alapján a megyei betegellátásban is. 2000. januárjában, az országban elsőként, átadásra kerülhetett a 6 ágyas Heine-Medin Részleg, amely 2004-ben 12 ágyra bővült. A részleg kialakítása mindvégig a Heine-Medin szekció aktivistájának segítségével valósult meg. A betegek kényelmét, otthoni környezetét leginkább megközelítő berendezési tárgyak (heverők, polcok, éjjeli szekrények) elhelyezése is a szekció közreműködésével történt.
2007. július 1-től az Állami Egészségügyi Központ részeként működünk 3 osztályon és egy részlegen. Munkánkat továbbra is nagyfokú szakértelem és betegcentrikusság jellemzi. Személyi, tárgyi, szakmai feltételeink tekintetében elmondhatjuk, hogy intézetünkben minőségi, a kor színvonalának megfelelő betegellátás biztosított. Felkészült szakember-gárdánk és magas szintű fizio-balneoterápiás kezelések széles skálája szolgálja a betegek gyógyulását. A vizsgálatokhoz, kezelésekhez komplex diagnosztikai és terápiás eszközökkel rendelkezünk. Az elhelyezést kétágyas, fürdőszobás, telefonos, televíziós, hűtőszekrényes szobákban biztosítjuk, a kerekesszékes betegeinket teljesen akadálymentesített 3 ágyas szobákban helyezzük el.
2010. augusztus 2-től a hatályos jogszabályok értelmében nevünk Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet volt, 2011. december 2-től nevünk: Magyar Honvédség Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet.
 
2023.01.01-től szervezeti átalakulást követően MH EK HÉMORI a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ fekvőbeteg intézményeként regnál létesítményünk. Az intézet a Magyar Honvédség egyetlen mozgásszervi rehabilitációs intézete. Katonaegészségügyben meghatározott helye alapján feladata a hadsereg mozgásszervi rehabilitációra szoruló állományának ellátása. Ezen felül a NATO irányelvek alapján a rehabilitációs ellátások az aktív ellátást követően szerves részét képezik a komplex egészségügyi ellátáson belül.

Ma 190 TB finanszírozott ágyon - ebből 12 speciális Heine-Medin ágy, 178 intenzív rehabilitációs ágy - végezzük a betegellátást.

Korai rehabilitációt biztosítunk közvetlen osztályról történő átvétellel, vagy 3 hónapon belüli előjegyzéssel:

 • a traumás sérülések utáni állapotok (polytraumatisaltak, végtagsérülések, csípőtáji törések, gerincoszlop sérülések esetén
 • agyi vascularis történések után
 • neurológiai betegek részére (SM, izombetegségek, Guillain Barre syndroma, postinfectiosus paresisek, plegiak)
 • műtét utáni állapotok során (gerincrögzítő műtétek, nagyízületi implantátumok - csípő, térd -, egyéb reconstructios műtétek - scoliosis, szalagplasticak)
 • gyulladásos ízületi és gerincbetegségek, csontbetegségek esetén (osteoporosis friss compressioval, PHS, RA, SPA, acut schub lezajlását követően).
Programozott rehabilitációt tudunk biztosítani hosszú várakozási idővel, előjegyzés alapján:
 • az arthrosisok és a gerinc degeneratív elváltozásai esetén (ha a funkcióvesztés eléri a 30 %-ot)
 • a korai rehabilitációnál felsorolt betegségcsoportok esetén állapot rosszabbodás során (ismételt rehabilitáció).
Betegeink döntő hányada a munkaképes korosztályból kerül ki, így fő feladatunk a mozgásfunkció javítása mellett az énkép elfogadtatása, a munkába állás elősegítése, a rokkantosítás lehetőség szerinti elkerülése.
Idősebb betegeinknél az önellátó képesség visszaállítása, fájdalmak csökkentése a cél, ezáltal javítva életminőségüket.
Legfrissebb hírek
  Zalai Paracelsus Alapítvány
  MHEK
  ESZA