Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztató - Honvéd Testalkati Program

Első találkozás:

ANAMNÉZIS, DIAGNOSZTIKA, TANÁCSADÁS

Anamnézis

Az első konzultáció során feltérképezésre kerülnek a jelentkező szándékai, a ráfordítható időkeretei, a rendelkezésére álló erőforrásai. Ezek ismeretében kap minden jelentkező - elsősorban a hivatásos és a szerződéses személyi állomány tagjai - egy olyan személyre szabott programot, ami reálisan megvalósítható célokat határoz meg az elkövetkező 12 hónapra és amihez folyamatos támogatást nyújt a Programot működtető szakember team.

Diagnosztika, tanácsadás

  • Az életmód részletes feltérképezése

A sikeres program megvalósításához ismernünk kell az egyén motivációs szintjét, a korábbi életmód váltásának okait, sikereit és nehézségeit, hogy ezekre a tapasztalatokra építve alakítsuk ki az új életmód szokásokat. Mindezeken túl, ismernünk kell az egészségi állapotban beállt változásokat is ahhoz, hogy az összeállított program a már több éve, vagy évtizede kialakult egészségdeficitek mellett optimálisan fejtse ki hatását. Az életmód feltérképezését önkitöltős kérdőív segítségével végezzük, melynek részei olyan nemzetközileg is ismert kérdéssorok, melyek önálló értékelésre is alkalmasak.

  • Antropometriai vizsgálatok

Az antropometriai vizsgálatok során először a résztvevő testmagasságát, testtömegét és körfogatait (nyak, derék, csípő, csukló, boka) mérjük. A testösszetétel (Omron BF 511, InBody 770, BIA 200) és a kézi erőmérés (DYNA 16) műszerekkel történik. Vérnyomás - karindex (Boso ABI-100) és szívstressz mérésre (Vicardio), valamint EKG készítésre is sor kerül.

  • Aktuális test- és sportmozgási szokások feltérképezése

A résztvevő elmondása alapján az általa rendszeresen végzett mozgásos, sportmozgásos tevékenységek mennyiségi mutatói mellett, azok minőségi mutatóinak meghatározásában az edzéselméleti szakember nyújt segítséget.

  • Aktuális táplálkozási szokások feltérképezése

Az elfogyasztott táplálék mennyiségi mutatói mellett a minőségi mutatók feltérképezése a dietetikus szakember segítségével történik, melynek alapja az ún. három napos táplálkozási napló. A naplóban két hétköznapon és egy munkaszüneti napon elfogyasztott ételek, italok adatai kerülnek feljegyzésre.

Konzultációk

A 12 hónapos időtartamú program során 1-3 havonta kötelező testösszetétel mérésekre kerül sor, de szükség esetén azok havi rendszerességgel történő végrehajtására is sor kerülhet.

ESZA