Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harcterek életmentői

2013. október 21., hétfő 9:14

Mit jelent a „load and go” eljárás? Hogyan kell szakszerűen ellátni a sebesültet harc közben, műveleti területen? Mivel növelhető a sérült túlélési esélye? Mindez kiderült az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet bemutatóján október 18-án, pénteken, Budapesten.

Robbanás, füst, halottak és egészségügyi ellátásra szoruló sebesültek – jelen esetben szerencsére csak egy bemutató szituáció „kellékei” voltak a továbbképző intézet Tünde utcai laktanyájában. A „forgatókönyv” szerint egy biztosított hadműveleti területre egy ENSZ képviselő – egy VIP-személy – érkezett a saját védelmi csoportjával, hogy tájékoztatót tartson a helyi lakosoknak az újraépítési munkálatok eddigi eredményeiről.

1609150786

A személybiztosító csoport egyik része már korábban a helyszínre érkezett a terület biztosítása érdekében. A tömegből terroristák kis létszámú egysége kézigránáttal megsemmisítette a gépjárművet, majd kézifegyverrel támadt a csoportra. A rövid tűzharc során egyik terrorista életét vesztette, a másikat elfogták, majd következett a terület biztosítása.
1609150786

Még zajlott az összecsapás, mikor elkezdte a munkát a csapatban szolgáló két harctéri életmentő katona. A sérült gyors vizsgálata után előkerült az életmentők számára rendszeresített egészségügyi hátizsák, amelynek felszerelése: kötszerek, égési kötszerek, izolációs fólia, infúzió beadásához szükséges eszközök, légút biztosítására szolgáló tubusok és törésrögzítésre szolgáló eszközök. Pillanatok alatt szorítókötés került a sérült vérző végtagjára és a további vizsgálat kiderítette, a fejsérülés is súlyos. Közben a csoport rádión kért segítséget a bázisról, a NATO-ban előírt jelentés formájában.

A sebesült vérkeringésének támogatása érdekében infúziót is kapott és mindez természetesen másodpercek leforgása alatt, hiszen éles helyzetben minden pillanat számít. A segélykérésre válaszul szirénázó mentőautó érkezett, a járművel érkező tiszt átvette a sebesült ellátását, ellenőrizte életfunkcióit (légzés, keringés, pulzus, vérnyomás), valamint az eddig történt ellátásokat.
1609150786

„A legnehezebb feladat eldönteni egy sérültről, hogy mikor és hol tudom a legjobban ellátni. Sokszor nem biztonságos a helyszínen ellátni a sebesültet, ilyenkor meg kell fogni, azonnal fedezékbe vinni és ott folytatni a mentést, ez a load and go eljárás” – tudtuk meg a bemutató egyik résztvevőjétől, Szabó Katalin főhadnagytól. A továbbképző intézet egészségügyi tisztje a honvedelem.hu kérdésére válaszolva azt is elmondta: rendkívül fontos, hogy realisztikusak legyenek a gyakorlatok, hiszen csak így lehet felkészülni a harctereken végzendő munkára.

A színvonalas bemutatót megtekintették az Ápoló Tanulók Országos Szakmai Versenyére érkező diákok kísérő tanárai is, akik az egészségügyi szakfelszerelés eszközeiről is hallhattak egy tájékoztatót.
1609150786


Forrás: www.honvedelem.hu

Szerző: Kovács Dániel

Fotó: Tóth László

ESZA