Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédkórház PIC csapata oktatja az országban az 1500 grammnál kisebb születési súlyú koraszülöttek szülőszobai stabilizálását

2012. július 19., csütörtök 9:10

2005 óta gyűjti az Országos Gyermekegészségügy Intézet a magyarországi PIC-ek (Koraszülött Intenzív Osztály) statisztikai (mortalitás, morbiditás, kezelés) adatait. Ezekből az adatokból tükröződik az a trend, hogy Magyarországon is egyre jobbak a koraszülöttek egészséges túlélési mutatói, azonban a csecsemőhalálozás aránya (az első életévben meghalt babák) az Európai Unió országaiban 3-4 ‰, nálunk először 2011-ben volt 5 ‰ alatti. 2010-ben a Neonatology folyóiratban megjelent egy közlemény, amit Európa leghíresebb neonatológusai jegyeztek, amiben egy RDS Konszenzus Irányelv formájában összefoglalták a perinatális ellátás legfontosabb (Bizonyítékokon alapuló orvostudományra épített) elemeit. 2011-ben megalakult Magyarországon egy neonatológus munkacsoport, aminek tagja Dr. Nádor Csaba, a Honvédkórház PIC főorvosa, akik első célként azt tűzték ki, hogy standardizálják az 1500 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek szülőszobai ellátását, hiszen a csecsemőhalálozások 2/3-a ezt a populációt érinti. Felkérték a Honvédkórház PIC csapatát, hogy dolgozzon ki erre egy oktatási programot, amiben elméleti és gyakorlati képzés is szerepel.

A munkacsoport 2011 decembere óta „roadshow” szerűen járja az országot, az oktató teamet minden alkalommal 2 orvos és 2 intenzíves nővér alkotja. Eddig nyolc Centrumban jártak, 2 további felkérésük már van idén őszre.

1609150624


A Honvédkórházban kiváló perinatális csapatmunkát alakítottak ki, aminek megalkotói szülészek, neonatológusok, szülésznők, nővérek és intenzíves nővérek. A Roadshow program segítségével oktatják a Honvédkórházban alkalmazott kezelési irányelveket, amelyekkel a remények szerint, tovább javulhatnak a nagyon kissúlyú koraszülöttek egészséges túlélési esélyei Magyarországon.

1609150624
1609150624
ESZA