Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás korlátozása

Az ÉSZAK-PESTI CENTRUMKÓRHÁZ - HONVÉDKÓRHÁZ területén 2023. november 11.-től további intézkedésig látogatási korlátozás került elrendelésre.

Részletek

A Honvédkórház sebészei is közreműködnek a veszélyes műtétsorozatban

2018. március 27., kedd 14:30

Koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását kezdte meg egy magyar orvosokból álló team február utolsó napján Bangladesben. A háromtagú orvoscsoportból ketten a Honvédkórház idegsebészeti osztályán dolgoznak.

Saját szabadsága terhére utazott a napokban Bangladesbe a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa, dr. Csókay András, illetve az osztály egyik főorvosa, dr. Hudák István. Az idegsebész szakemberek, harmadik társukkal, a Premium Plasztikai Sebészetet és a Szent János Kórház gyermeksebészeti osztályának plasztikai ambulanciáját vezető dr. Pataki Gergellyel együtt egy rendkívül bonyolult és veszélyes műtét miatt utaztak külföldre: egy, a koponyájuknál összenőtt sziámi ikerpár szétválasztására kérték fel őket. A három magyar orvost a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársa és a bangladesi egészségügyi szakemberek bízták meg azzal, hogy végezzék el a műtétet a ritka módon összenőtt sziámi ikreken.

1609151560
A magyar szakemberek a dakkai Dhaka Medical College-ben február 28-án megkezdték az ikrek szétválasztását. A több műtétből álló beavatkozás-sorozat első, ám egyben legnehezebb és legveszélyesebb operációja öt óránál is több időt vett igénybe. A bonyolult beavatkozások a következő napokban folytatódnak.

Az orvosok azt is vállalták, hogy – illeszkedve a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány misszióihoz – Bangladesben végzik el a beavatkozás-sorozatot, példát mutatva, hogy nem kell Magyarországra szállítani a nehéz, kirívóan problémás eseteket, hanem megfelelő csapatmunkával helyben is lehet azokat kezelni.

1609151560
forrás: honvedelem.hu, cselekves.org
ESZA