Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Közegészségügyi és Járványügyi Osztály tájékoztatója a COVID-19 és az influenza kettős megbetegedéséről

2020. október 12., hétfő 10:22

Idén különösen fontos, hogy beadassuk az influenza elleni védőoltást!

Bár a COVID-19 járvány még messze nem ért véget, nagyon fontos, hogy most elkezdjünk foglalkozni egy másik, szintén veszélyes megbetegedéssel: az influenzával.
Nemsokára elérkezik a szezonális influenzajárvány időszaka, mely a még tomboló COVID-19 világjárvánnyal együtt sokkal több áldozatot szedhet az idei évben.
A két járvány párhuzamos jelenléte, a kettős megfertőződés több ok miatt veszélyes:
  • egyelőre nem tudjuk, milyen következményei lehetnek, ha valaki egyszerre fertőződik koronavírussal és influenzával, azonban figyelembe véve, hogy önmagukban az egyes megbetegedések milyen súlyos kórképeket tudnak kialakítani, kettős fertőzés esetén igen rossz kimenetellel lehet számolni;
  • és amennyiben kórházi ellátás válik szükségessé, ugyanazon egészségügyi felszerelésre van szükség, így fennáll annak a veszélye, hogy a két vírus által okozott megbetegedések nagy száma kimeríti az egészségügy véges kapacitásait.
1609152300
Míg a COVID-19 elleni védőoltás a szakértők szerint legkorábban jövő év elején válhat elérhetővé, az influenza elleni védőoltás minden influenzaszezon előtt elérhető bárki számára. Idén mindenki számára ajánlott az influenza elleni védőoltás beadása. Az eddigieknél is sokkal lényegesebb, hogy aki teheti, beadassa magának az influenza elleni oltást, nem csak önmaga, de családja, környezete védelme érdekében is, különösen a kritikus infrastruktúrák (egészségügy, hon- és rendvédelem, szociális ellátás, közművek, közösségi közlekedés, stb.) dolgozói esetében.
Az őszi influenza-fertőzések általában októberben indulnak, december végén, január elején már járványos méretet is ölthetnek, így az influenza elleni oltás ideális időpontja október vége-november eleje.

Kb. 2 hétre van szükség ahhoz, hogy megfelelő védelem alakuljon ki szervezetünkben a vírus ellen, így fontos, hogy még a járvány beindulása előtt beadassuk az oltást!

Mindemellett továbbra is érvényes, hogy a COVID-19 (és egyben az influenza vagy más légúti kórokozó) okozta járvány megfékezése érdekében tartsuk be az óvintézkedéseket: viseljünk maszkot, ha közösségbe megyünk, tartsunk egymástól minimum 1–1,5 méter távolságot, és ügyeljünk a megfelelő személyi higiénére, különösen a kézhigiénére!

Mindkét járvány megfékezése érdekében rendkívül fontos, hogy aki felső légúti fertőzés tüneteit észleli magán (köhög, tüsszög, folyik az orra), lázas, izomfájdalmai vannak, semmiképpen ne menjen közösségbe, amíg panaszai meg nem szűnnek, vagy ha súlyosbodnak, telefonon értesítse kezelőorvosát, súlyos esetben hívja a 112-t!
ESZA