Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

A legfontosabb a gyerek és a család

2017. november 18., szombat 8:34

Minden polgár számára és a magyar kormánynak is a legfontosabbak a gyerekek és a családok – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 17-én, pénteken a Koraszülöttek Világnapján, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumában (MH EK PIC) tartott sajtótájékoztatóján.

1609151454

Az államtitkár bejelentette, a honvédelmi tárca egy ultrahangkészüléket vásárol a koraszülötteket ellátó osztály számára; a berendezés néhány héten belül érkezhet meg az intézménybe. Vargha Tamás szavai szerint köszönet illeti azokat, akik azért tesznek, hogy a koraszülött gyermekek felnőhessenek. „Ezen a világnapon mindenkinek meg kell köszönni azt a heroikus munkát, amivel ezeket a kisbabákat életben tartják az édesanyák és az édesapák örömére, hiszen a kormány és minden magyar ember számára a legfontosabbak a gyermekek és a családok” – hangsúlyozta.

1609151454

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a technikai fejlődésnek és a kiváló egészségügyi szakembereknek köszönhetően folyamatosan csökken a csecsemőhalandóság. Ez egyetlen év alatt 14,3 százalékkal lett kevesebb – fűzte hozzá. Az államtitkár felidézte, a koraszülött ellátás fejlesztésére egy többmilliárdos programot indított a kormány, amiből fejlesztik majd az osztályok technikai felszereltségét. Egy másik – a Honvédkórházat is érintő – egymilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően pedig bővülhetnek a már meglévő eszközök is.

1609151454

Nádor Csaba, az MH EK PIC vezetője beszédében felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon évente mintegy 8 ezer koraszülött csecsemő jön a világra. A centrumban közülük kétszázhúszat-kétszáznegyvenet látnak el, nyolcvannak a súlya még a másfél kilogrammot sem éri el. Ugyanakkor a készülék, amelyet a honvédelmi tárca vásárolt nemcsak a koraszülöttek, de a szívbeteg kisbabák ellátásában is sokat segíthet. Nádor Csaba kitért arra is, az a csapat, amely a koraszülött csecsemőkkel foglalkozik nemcsak az orvosokból, ápolókból áll, hanem a szülőkkel is kiegészül. „A szülők azok nem látogatók az osztályon, hanem az ellátócsapat részei, hiszen sok dolgot csak ők képesek biztosítani” – hangsúlyozta. Hozzátette, mától még három egészségügyi intézmény – a veszprémi, a kecskeméti és a gyulai kórház – csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, vagyis a 24 órás látogatáshoz.

1609151455

A beszédek után egy konferencia kezdődött a témában, amelyen a koraszülött ellátásban elismert szakemberek tartottak előadásokat. 2011 óta november 17-e a koraszülöttek világnapja, ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött-halálozások vezető oka.

1609151455

Forrás: honvedelem.hu

Szerző:

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

ESZA