Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Ludovika Fesztiválon az MH Egészségügyi Központ

2017. május 23., kedd 10:53

2017. május 13-án került megrendezésre a VIII. Ludovika Fesztivál, melyen a hagyományokhoz híven az Magyar Honvédség Egészségügyi Központ is részt vett.

1609151321

A 100 napos ünnepség sorozatot Dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Sári Szabolcs alezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka mondott beszédet.

Az ünnepség folytatásaként a Ludovika Zászlóalj honvédtiszt jelöltjei részére elismerések átadására került sor, majd az ünnepség után délután 17 óráig számos érdekes program várta az érdeklődők sokaságát. A katona zenét a Veszprémi Légierő Zenekar biztosította, melyre az eső ellenére is sokan kíváncsiak voltak. A programok között többek között katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatók is végrehajtásra kerületek, illetve a bemutatósátrakban minden megjelent MH szervezet, tájékoztatást nyújthatott arról, hogy az év 365 napján milyen tevékenységet folytat.

Az MH Egészségügyi Központját az Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet és az Egészségfejlesztési Osztály állománya képviselte.

A statikus bemutatón keresztül a látogatók megismerhették a katona-egészségügyi eljárások alapelemeit (légút biztosítás, vérzéscsillapítás, újraélesztés), melyeket a vendégek a speciális eszközök segítségével ki is próbálhatták, gyakorolhattak. Legnépszerűbb az újraélesztés volt, hiszen a mindennapi első segélynyújtás egyik legalapvetőbb részét az képezi.

1609151322

Az MH EK Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálat Egészségfejlesztési Osztály az előző évekhez hasonlóan szakmai programjának bemutatása által népszerűsítette az egészséges életmódot. Az egyéni kockázatbecslést egészségügyi szűrővizsgálatok alapján végezte. Szakemberei, vércukorszint-, koleszterinszint- vérnyomásmérés és szívstressz-vizsgálat lehetőségét biztosították. A Honvéd Testalkati Program keretében testösszetétel mérést (testzsír %, vázizom %, BMI, zsigeri zsír, alapanyagcsere érték) végeztek, és a mérési eredmények tükrében az igényektől függően tájékoztatást nyújtottak arról is, hogy milyen táplálkozási- és edzéselvek mentén célszerű a helyes életvezetést kialakítani. A prevenciós totók segítségével pedig minden egyes érdeklődő a tudását tehette próbára.

A bemutató sátrakat Dr. Orosz Zoltán altábornagy Honvéd Vezérkar Főnök helyettes mellett Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, illetve a Budapesti Katonai Attasétestület tagjai is megtekintették.

A VIII. Ludovika Fesztivált sikeréhez, valamint a magyar haderő és azon belül a katona egészségügy népszerűsítéséhez az MH Egészségügyi Központ delegált személyi állománya (fent) idén is örömmel járult hozzá.
ESZA