Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katona-egészségügy méltó követei

2015. június 30., kedd 20:42

„Ezzel a laboratóriummal a NATO és az európai biológiai védelem élvonalába kerültünk” - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter június 30-án Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum külföldi gyakorlatokról való hazatérése alkalmából rendezett visszafogadó ünnepségen.

1609151014

Két külföldi gyakorlatról tért haza a napokban az MH Egészségügyi Központ alárendeltségében dolgozó Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum: május végén Lengyelországban harckészültségre és bevetésre alkalmas Combat Ready minősítést, június elején Csehországban pedig nemzetközi egészségügyi minősítést szerzett. A kedd délutáni visszafogadó ünnepségen Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy a komplexum egy világraszóló magyar hadiipari fejlesztés, amely a civil lakosság érdekeit is szolgálja. A magyar hadiipar nemcsak világszínvonalú, de az egész világon egyedülálló terméket adott a Magyar Honvédség számára.

1609151014

A honvédelmi miniszter felidézte: a laboratórium kifejlesztése nem sokkal 2001. szeptember 11-e után kezdődött, hiszen ekkor merült fel annak fontossága, hogy miként lehet védekezni a biológiai fegyverek és fenyegetettségek, valamint a terroristák által esetlegesen használt ilyen fegyverek ellen. A szövetségesek a 2002-es prágai NATO csúcstalálkozók deklarálták a biológia fegyverek és szennyezések elleni védelem fontosságát, s ezt követően a Magyar Honvédség, a Honvédkórház, valamint a HM Ei Zrt.szakemberei nekiláttak a fejlesztésnek. 2013-ra készült el egy 4-es biológiai biztonsági szintű laboratórium, amely akkor első volt az egész világon – mondta a tárcavezető. A laboratórium komplexum katonai és civil célokra egyaránt használható – hangsúlyozta Hende Csaba, hozzátéve: a saját fejlesztésű felszereléseknek és rendszereknek, valamint a moduláris felépítésnek köszönhetően igen széles körben alkalmazható és NATO interoperabilitása is bizonyított.

1609151015

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a munkát rövid pihenő után folytatni kell. A folyamat következő lépése a konténerek úgynevezett ideiglenes alkalmazásba vétele, a NATO feladataik teljesítése érdekében. A Magyar Honvédségben történő rendszeresítésére pedig az elkövetkező időkben kell sort keríteni.

Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ (EK) parancsnoka a visszafogadó ünnepségen hangsúlyozta: 10 hónappal ezelőtt elöljárói döntés született arról, hogy a HM Ei Zrt.bázisán, a cég, illetve az EK szakemberei által fejlesztett egy konténeres, gyors telepítésű laboratóriumot integrálják az Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumába, s megteremtik azokat a szervezeti feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy ezt a képességet Magyarország felajánlja a NATO Reagáló Erők 2016-os váltásába.

1609151015

„Ez az új laboratórium-komplexum annyiban különbözik a 2002-ben fejlesztett ötkonténeres változattól, hogy összesen két konténerből áll és sokoldalú felhasználási lehetőséget biztosít. A katonai célokon kívül a biológiai terrorizmus, a katasztrófavédelem, a közegészségügyi és járványügyi feladatok mind olyan terület, amelyekben nagyon gyors diagnosztikai lehetőséget biztosít a katonai szervezetek számára” – mondta a tábornok, hozzátéve: a laboratórium és a komplexumban dolgozó katonák mind a lengyel, mind pedig a csehországi gyakorlaton „méltó követei voltak a magyar katona-egészségügynek”.

1609151015

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Szerző: Szűcs László/honvedelem.hu

ESZA