Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság tudományos ülése

2017. május 10., szerda 9:25

A Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság 2017. április 19-én tartotta meg éves tudományos ülését MH Egészségügyi Központ előadótermében.

1609151301

Dr. Németh András nyá. orvos dandártábornok, a társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, külön Dr. Fazekas László orvos ezredest, a NATO Katonaegészségügyi Kiválósági Központ parancsnokát. Az üléselnökök – Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok (MH egészségügyi főnök) és Dr. Svéd László nyá. orvos altábornagy – megnyitója után az MH egészségügyi főnöke a NATO egészségügyi doktrinák (MC 326/3 és AJP 4.10 D) változásairól és ennek jövőbeni, a magyar katonaegészségügyi ellátásban is várható hatásairól tartott előadást.

Dr. Zsiros Lajos Ph. D orvos dandártábornok előadásában tábori sebészet elméletének és gyakorlatának fejlődését mutatta be az elmúlt évszázadoktól a napjainkig. Ezt követően három előadás a NATO Katonaegészségügyi Kiválósági Központ előadóitól hangzott el.
Elsőként Dr. Tóth Zoltán orvos alezredes a TCCC (Tactical Combat Casuality Care) múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről, majd Dr. Vekszler Péter ezredes a NATO és nemzeti katona-egészségügyi kiképzési követelményekről, majd Kecskés Attila zászlós a civil környezetben alkalmazott katonaegészségügyi ismeretek hasznosíthatóságáról tartott előadást.
Dr. Svéd László nyá. orvos altábornagy a migráns betegségekről, az ebola járványra történő felkészülés kihívásairól és tapasztalatairól hadműveleti területen Dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes tartott előadást. A tudományos ülés utolsó előadója Dr. Sótér Andrea alezredes volt, aki az epidemiológia a hadszíntéren címmel tartott előadást.

A tudományos ülés előtt megtartott elnökségi ülés fő témája a 2017. november 15-n megrendezésre kerülő XX. Tudományos Konferencia előkészítése volt.

ESZA