Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ramsteini siker folytatódik

2015. március 31., kedd 14:36

A MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Közegészségügyi és Járványügyi Intézet Egészségfejlesztési Osztálya Williams Életkészség (továbbiakban: WÉK) stresszkezelő és kommunikációs készségfejlesztő tréninget szervezett 2015. márc. 25-26-n az alakulatok egészségügyi szakállománya részére a MH BHD III. KORK-ban.

A SE-TK/2015. I. /00200 számon akkreditálásra került program orvosoknak és klinikai szakpszichológusoknak 32 pont, míg az egészségügyi szakdolgozóknak 16 pont kredit jóváírással járt. A tréningen résztvevő 36 fő a MH BHD, a MH 5. BILDD, a MH 5/62. BILDD, a MH 86. SZHB, a MH 25/88. KVZ, a MH PBRT, a MH 25. KGYLD, a MH 43. HVTE és az MH EK egészségügyi szakállományából jelentkezett

1609150969

A program aktualitását az a tény adja, hogy a MH állományának jelentős része szenved pszichoszomatikus tünetektől és megbetegedésektől, melynek hátterében a fokozott stressz állapot áll, valamint a krónikus megbetegedések közül a statisztikát a szív és érrendszeri megbetegedések vezetik, melyet az egészségügyi szűrővizsgálati eredmények is alátámasztanak. A nemzetközi és hazai kutatásokban is bizonyított, hogy a stressz kezelési technikák megismertetése és készség szintű elsajátítása pozitívan hat az állomány életminőségére. A krónikus stresszel való megküzdő képesség fejlesztése, a mindennapokban jól alkalmazható, könnyen elsajátítható stressz kezelési és az ehhez kapcsolódó kommunikációs technikák alkalmazása hosszútávon is mérhető változást okoz, melyet longitudinális kutatásainkkal mi is beigazoltunk.
1609150969

A WÉK tréningek Magyar Honvédségi tapasztalatairól a Mental Health and Mild Traumatic Brain Injury Workshopon a magyar delagációs csoport tagjaiként számolhattunk be a múlt hónapban Ramsteinben. A NATO tagállamok egészségügyi konferenciáján elhangzott előadást (szerzők: Hornyák Beatrix szds., Tápai Balázs szds. és Dr. Sótér Andrea alez.) követően a résztvevő tagországok képviselői elismerésüket fejezték ki a nemzetközi program hadseregbeni alkalmazásáért.

A Menthal Health and mTBI Workshop összefoglalása az alábbi linken érhető el:
http: //www.kaiserslauternamerican.com/us-nato-partners-meet-to-discuss-mental-health-mtbi-issues/



ESZA