Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

„A szülők nem látogatók…”

2018. március 27., kedd 15:15

Az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrum (PIC) részlegvezető főorvosa, dr. Nádor Csaba nyerte a 2017. évi Családháló-díjat a 2017 kórházi gyermekorvosa kategóriában. Az elismerés azért is különleges, mert az olvasók, azaz a szülők jelölése alapján ítélik oda. Az ünnepélyes díjátadást idén március 4-én tartották Budapesten, a Benczúr Ház Dísztermében.

1609151562
Hét esztendeje üzemel a Családháló online magazin, amely fő feladataként a fiatal családok támogatását és informálását tűzte ki célul. A portál 2013-ban hirdette meg először több kategóriában azt a díjat, amelyet olyan embereknek, intézményeknek ítélnek oda, akik a gyermekekért történő munkájuk során különösen sokat vagy kiemelkedőt tettek a családokért. Idén a „2017 kórházi gyerekorvosa” megtisztelő címet dr. Nádor Csaba, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrum (PIC) részlegvezető főorvosa kapta.

A PIC az évek folyamán óriási népszerűségre tett szert, mint a hely, ahol hazánkban a legmagasabb szakmai szinten látják el a koraszülötteket. A legmodernebb high-tech eszközök, inkubátorok és lélegeztetőgépek mellett hírnevét családbarát hozzáállásának köszönheti. Kérdésünkre dr. Nádor Csaba elmondta: hitvallásuk, hogy már nem elég a legkorszerűbb módszereket és gyógyszereket használni, illetve a legdrágább eszközökkel gyógyítani a gyakran 1 kilogramm alatti koraszülött babákat. „A családok jelenlétére a gyermekek születésétől egészen a hazaadásig folyamatosan szükség van. A 24 órás látogatás nemcsak törvényben előírt kötelezettségünk, hanem a gyógyítás kihagyhatatlan része is egyben. A szülők érintésére, a bőr-bőr kontaktusra a babáknak óriási szükségük van” – mondta a főorvos, aki az eredményeket sorolva arra a legbüszkébb, hogy az ország egyik legjobb koraszülött intenzív osztályán dolgozhat, ahol a halálozási és megbetegedési mutatószámok a skandináv koraszülött-gyógyászat eredményeivel versenyeznek.

Dr. Nádor Csaba tájékoztatása szerint csapatával két éven át tartó roadshow keretében oktatták a többi magyar intenzív koraszülött osztály dolgozóit a koraszülöttek szülőszobai stabilizálására. „Hiszem, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar csecsemőhalálozás drámai mértékben csökkent az elmúlt években” – mondta a főorvos, kiemelve: a sikerhez az is hozzátartozik, hogy a szakterületen dolgozók teljes mértékben elfogadják az alaptételt: „a szülők nem látogatók, hanem az ellátócsapat részei. ”

A díjat (a többi kategória-győztessel együtt) március 4-én vette át dr. Nádor Csaba Budapesten, a Benczúr Ház Dísztermében. Az elismerés különösen fontos számára, hiszen ezúttal nem szakmai kuratórium, hanem a Családháló magazin olvasói, azaz azon szülők ítélték oda számára, akik láthatták őt munka közben a PIC-részlegen. „A szakmai díjak általában valamilyen tudományos teljesítményt, szakmai eredményt díjaznak. Ezek természetesen nagyon fontosak. Mégis úgy gondolom, hogy a 21. század orvosainak kötelessége, hogy ne csak betegségeket gyógyítsanak, hanem minél inkább igyekezzenek a rájuk bízott betegeket egyéniségként kezelni, és törekedni arra, hogy a családok egészségét is megőrizzék. Ennek a munkának a visszacsatolása mindig a szülőktől fog érkezni” – értékelte az elismerést a főorvos.

1609151562
A részleg fejlesztése a jövőben tovább folytatódik. Idén a tizennégy ágyas osztályt húszágyasra bővítik, ezzel még több koraszülött babának és szüleiknek teszik lehetővé, hogy családbarát környezetben gyógyuljanak. A sokak által csodált módszert is továbbfejlesztik. „A családbarát szemléletből már elkezdtünk lépéseket tenni a családokat integráló ellátás felé. Ezen az úton szeretnénk továbbhaladni: egyre több ápolási folyamatra megtanítani a szülőket, bevonni őket babájuk ápolásába. A cél, hogy amikor végre elhagyhatják a kórházat, kompetens szülőként, gyermeküket igazán ismerve folytathassák otthon is az ápolást” – mondta a rangos díjat átvevő dr. Nádor Csaba.

forrás: honvedelem.hu

ESZA