Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

„A traumatológia nem öltönyös, hanem „gyakorlós” szakma” - 70 éves a Traumatológiai Osztály

Szerző:  | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 28., péntek 15:45

A mai napon tudományos üléssel ünnepelte 70 éves fennállását az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház Traumatológiai Osztálya.

Az Általános Traumatológiai Osztály - a korábban általánosan használt Baleseti Sebészeti Osztály, a legtöbbször egyszerűen csak „baleseti” ugyanazt jelenti - 1952-ben kezdte meg működését Dr. Diner Ottó vezetésével.  Dr. Diner Ottó munkatársainak jó részét a második világháborúban tapasztalatot szerzett orvosokból válogatta ki. Ők voltak azok, akik megalapozták az osztály szellemiségét és a nevük mai napig mérvadó a szakmában. Mellettük pedig a vezető ápolók, nővérek és mindnyájan, akik itt dolgoztak hozzájárultak az osztály mai arculatához. Az 1952-es esztendőtől a napjainkig eltelt hetven év alatt számos főorvosnak adatott meg a lehetőség, hogy az osztály élére állhasson.

trauma_5_1200

A rendezvényt Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós főigazgató, Dr. Fejes Zsolt Dezső Ph.D orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka (MH egészségügyi főnök) és Dr. Várhelyi Levente Ph.D. orvos ezredes, az ÉPC-HK Baleseti Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa nyitotta meg.

Az ÉPC-HK főigazgatója amellett, hogy megemlítette a január elsejei intézményi átalakulást, hangsúlyozta: mindenkor a gyógyító munka színvonala a legfontosabb, hiszen a Honvédkórház országos ellátási kötelezettséggel bíró vezető egészségügyi ellátó intézmény, például az égéssebészet, és sok esetben a traumatológia területén is. Hozzátette, az intézmény számára a katonai múlt erény, amely nagyban elősegítette a tudás és az ismeretek megszerzését. Elmondta, hogy az orvosok mellett, kiemelt fontossággal bír a szakdolgozók megbecsülése, valamit - a meglévők megerősítése mellett - az új orvosi szakmai profilok kialakítása a jövőben. Beszédének végén a kerek évforduló alkalmából gratulált az osztály dolgozóinak.

trauma_3_1200

Dr. Fejes Zsolt az MH egészségügyi főnöke a múlt megbecsülésének jelentőségét hangsúlyozta, aminek egyik legfontosabb eleme elődeink tudása és továbbörökítése. Megemlékezett a főorvosokról, akik az elmúlt 70 évben vezették az osztályt: Dr. Diner Ottó, Prof. Dr. Záborszky Zoltán, Prof. Dr. Farkas József, Prof. Dr. Cziffer Endre, Dr. Képes Pál, Dr. Zsiros Lajos, Dr. Gáspár Szabolcs, és jelenleg Dr. Várhelyi Levente.

trauma_1_1200

Dr. Várhelyi Levente orvos ezredes, osztályvezető szerint a további sikeres működés lényegi elme az utánpótlás megtalálása és megtartása, majd számukra a tudás átadása, amit nem tart lehetetlen küldetésnek. Érdekes és szemléletes előadásában kitért arra a jelentős és rendkívüli tapasztalati bázisra, amit a műveleti területekről szereztek a honvédség misszióinak köszönhetően, lőtt-, robbantásos- és aknasérülések ellátásában is. Ezek, az orvosilag kivételes tapasztalatok hatalmas tudást hoztak a kórháznak az elmúlt évtizedekben. Felhívta rá a figyelmet, hogy azért jött a mai rendezvényre katonai gyakorlóöltözetben, mert: „a traumatológia nem öltönyös, hanem „gyakorlós” szakma”, hiszen a műtőben vérrel és verejtékkel megszerzett tapasztalat teszi őket igazán felkészültté.

trauma_2_1200

Dr. Zsiros Lajos nyugállományú orvos dandártábornok elődeinek méltatása mellett megemlékezett az osztály egykori orvosairól, nővéreiről és szakdolgozóiról. Elmondta: az elmúlt 70 év tapasztalata a koreai háború óta folyamatosan halmozódott, és Vietnám, majd Afganisztán után lett mérhetetlenül széles a megszerzett tapasztalatok tárháza, ugyanis: „a traumatológia nem válogat, akit betolnak a műtőbe, azt műteni kell”. Az előtte szólóhoz hasonlóan ő is a tudás beépítését és továbbadását látja a jövő kulcsának.

trauma_4_1200

Az évfordulós rendezvényre meghívást kaptak a traumatológiai osztály volt osztályvezető főorvosai, valamint a társszakmák képviselői Budapestről, illetve számos vidéki kórházból is. Emellett a kórház számos dolgozója érdeklődéssel hallgatta a múlt és a jelen szaktekintélyeinek szavait.

A köszöntőbeszédeket követően a tudományos ünnepi program részeként a nap további részében Dr. Pellek Sándor Ph.D. ezredes a Mellkassebészet fejlődése az elmúlt 20 évben a Honvédkórházban című, Dr. Mihály Zoltán adjunktus Dróttűzéstől a CMC protézisig - kézsebészet osztályunkon című, Dr. Bán László főorvos Medence sérülések ellátása című, Dr. Bogosi Tibor főorvos Válltáji törések kezelése osztályunkon című, Dr. Bózsik Attila főorvos Sportsebészet fejlődése az elmúlt 15 évben című, Dr. Várhelyi Levente Ph.D. ezredes Periprotetikus femurtörések kezelése osztályunkon című, Dr. Böröcz István Ph.D. főorvos A nemzeti protézis regiszter helyzete című, végül ismét Dr. Mihály Zoltán adjunktus Osztályunk műtéti tevékenysége című szakmai előadását hallgathatták meg a meghívottak.

Címkék
ESZA