Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

AEP-66 biobiológiai mintavételezési és azonosítási kurzus

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. november 25., péntek 10:25

Sikerrel zárult a 2022. november 07-18. között, immár hatodik alkalommal szervezett NATO és PfP szintű nemzetközi tanfolyam (AEP-66), mely a biológiai mintavételben, feldolgozásban, diagnosztikában aktív szakemberek ismereteit hivatott elmélyíteni, a „CBRN Medical” feladatkör részeként.

A képzésen oktatói oldalról a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium (MBL) és a Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (GAVIK)  állományának tagjai vettek részt, míg hallgatóként Belgium, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Litvánia és Spanyolország fegyveres erőinek képviselői voltak jelen.

20221118_091357
004
A tanfolyam alapvető célkitűzése – a korábbi évekhez hasonlóan - olyan, az Atom-, Biológiai-, Vegyi (ABV) védelmi szakfeladatok magas szintű ellátásához kapcsolódó, időszerű ismeretanyag átadása volt, melynek felhasználásával a résztvevők elméletben és gyakorlatban is jártasságot szerezhetnek. 
Mivel az interoperabilitás növelése a NATO egészén belül – főleg a részképességek, speciális képességek terén – kulcsfontosságú, a képzés során kialakuló szakmai és személyes kapcsolatok jó alapul szolgálhatnak a későbbi, közös feladat végrehajtás sikeréhez. A résztvevő nemzetek szakemberei kihangsúlyozták, hogy a tanfolyamon kialakult szakmai kapcsolatok ápolására mindenképp – akár a képzésen történő ismételt részvétel útján is - törekedni fognak
IMG-20221117-WA0004

A tanfolyamot Dr. Lengyel Attila ezredes nyitotta meg, majd zártaAz MBL-nek helyt adó Járványvédelmi-, és Tudományos Kutató Intézet vezetőjeként záróbeszédében kihangsúlyozta, hogy a tanfolyam sikeres végrehajtását fémjelzi a hallgatók aktív részvétele, jövőjét pedig a tanfolyam iránti folyamatos nemzetközi érdeklődés serkenti. Köszönetét fejezte ki az MH EK vezetésének nevében is az MBL és a GAVIK szakemberei felé a tanfolyam megszervezéséért és nemzetközi elismerést kivívó végrehajtásáért.

ESZA