Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

AEP-66 biológiai mintavevő tanfolyam

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. november 11., péntek 15:29

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szervezésében zajlik az AEP-66 biológiai mintavevő tanfolyam, kéthetes időtartamban 2022. november 07-18 között. A kurzus 2017 óta nyújt betekintést a biológiai mintavétel, feldolgozás és diagnosztika folyamataiba, a NATO és PfP országok katonái számára.

A tanfolyamot Dr. Lengyel Attila ezredes, az MH EK Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet Intézetvezetője nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a képzés az Atom-, Biológiai-, Vegyi (ABV) védelmi területen a NATO egészét tekintve hiánypótló jellegű, mert a résztvevő szakemberek részére kiváló lehetőséget biztosít szakmai egyeztetésre, illetve a szakfeladatokhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudás elmélyítésére. A NATO-n belül az interoperabilitás növelése – főleg a részképességek terén – kulcsfontosságú, így az itt kialakuló szakmai és személyes kapcsolatok jó alapul szolgálhatnak a későbbi, közös feladat végrehajtás sikeréhez.

A tanfolyam elméleti kiképzéssel kezdődött a személyi védőfelszerelés szakszerű használatának bemutatásával, valamint az egyes mintavételezési folyamatok ismertetésével, amelynek elsajátításáról a résztvevők gyakorlati végrehajtás kapcsán számot is adnak a magyar oktatók felé. A második héten laboratóriumi diagnosztikai szaktevékenység kerül bemutatásra elméleti és gyakorlati foglakozások keretein belül.

 

ESZA